Vadalmás-mandulás

A vadalma apró méretű gyümölcsei egy süteményben tortában is dekoratív módon használhatók.
Ebben a sütiben a töltelék is főtt vad és nem vad almából készült.  

Hozzávalók, készítés:

Tészta: (25 cm átmérőjű, kör alakú kapcsos torta formába)
20 dkg szárazanyag ami most kb. 18 dkg liszt (lehet fele részben teljes kiőrlésű vagy zabpehelyliszt) és 2 dkg darált mandula, 1 hideg vaj (10 dkg-os), csipet só, 1 vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 1 ek. cukor vagy más édesítés, 1 tojás sárgája, 1 ek. tejföl.

"Vad" almás töltelék: 80 dkg  gyümölcs,  2 ek zabpehely, amit előzetesen egy kicsit kézzel, két tenyér között összemorzsolunk, 5 ek darát mandula, 1 csapott ek. vanília pudingpor vagy kukorica keményítő, 1-2 ek. cukor vagy ennek megfelelő édesítés mással, fél (50 g) vaj, fél citrom leve és reszelt héja, csepp vanília aroma vagy a vaníliás cukor. 

Kell még: kb. 10 db apró alma a díszítéshez, széléhez, hámozott mandula, szőlő, zabpehely a díszítéshez.
  almák  a bozótosban

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a tejfölt a legvégén tegyük bele, csak annyit, hogy jól összeálló, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Fél óra hűtőben pihentetés után, sütőpapírral bélelt vagy jól kivajazott tortaformába nyújtjuk, ill. belenyomkodjuk, úgy, hogy kis pereme is legyen körben. Nem baj, ha nem magas a perem, nem fog szétesni a töltelék sem. Szélét körben kirakjuk apró szeletelt almakarikákkal.

A tölteléknek szánt almákat meghámozva, magház nélkül, daraboljuk. A vajat felmelegítjük a cukorral és azon megpároljuk a darabolt almát. Még forrón hozzáadjuk a mandulát, a zabpelyhet és a pudingport, a fűszereket, majd botmixerrel kicsit megdolgozzuk, nem baj, ha darab almák is maradnak benne. Az így elkészült "krémet" beletöltjük a tésztával már kibélelt tortaformába, díszítjük almával mandulával esetleg szőlőszemekkel, megszórjuk egész zabpelyhekkel. Mehet az előmelegített sütőbe. A töltelék krémben tojás nincs, így akkor sült meg, amikor a tészta illata már érezhető, kb. 30 perc. Frissen még elég lágy, én a sütőben hagyom kihűlni. Másnapra a töltelék kicsit jobban összeáll, de szerintem frissen, éppen kihűlve, még lágyan a legfinomabb.  
ilyen lett:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések