Pörkölt déli tőkegombából sós túrógombóccal
A déli tőkegomba az egyik legfinomabb gomba. Csak a kalapja ehető, a tönk túl rostos. Fiatalon szép sötétbarnák a kalapok, idősebben kivilágosodik és szárazság esetén gyakran be is repedezik. Főzve, párolva finom. Alkalmas levesnek, pörköltnek, szószos ételnek, gombás tokánynak, pástétomnak.
IDE kattintva további déli tőkegombás receptek is böngészhetők.
Elkészítés:
A gombát megtisztítottam, megmostam, a kemény tönköket levágtam. Nem voltak nagyméretű kalapok, ezért a kalapokat egyben hagytam. Hogy jó szaftos legyen, viszonylag sok vöröshagymát apró kockára vágtam, és 2-3 gerezd fokhagymával zsíron pirítom üvegesre. Ha ez megvan, elég sok, egy jó kanálnyi, őrölt pirospaprikát oldok fel a hagymás zsírban, míg ki nem adja szép piros színét. Aztán mehet hozzá még apróra vágott zöld és piros paprika is és egy db apróra vágott hámozott paradicsom vagy kevés paradicsompüré és rá a gomba. Fűszerek: őrölt kömény, majoránna, pici oregánó, őrölt fekete bors, babérlevél és persze só. Kis vizet adok hozzá, majd készre, puhára főzöm. Közben figyelem a levet, kóstolom, fűszerezem, sózom, ha kell. Lé annyi kell mindig, amiben főni tud, ha elpárolog pótolni kell, de nem szabad sok lével indítani, mert a gomba elég sok levet enged. Nokedlivel, kifőtt tésztával, puliszkával, rizzsel is finom, de puha kenyérrel is szokták enni.
Ez most túrógombóccal került tányérra. Készülhet mindenkinek kedvenc túrógombóc-keverékével, de cukor nélkül. Én egyébként az édes túrógombócot is cukor nélkül készítem, csak a morzsa lesz édes rajta. Ezt most morzsa nélkül, kissé sózott tejföllel tálaltam.
Készülhet hozzá rizslisztes túrógombóc is, az alábbi módon pl.: A túrós-rizslisztes gombócot 2 nagyobb tojás, 6 evőkanál rizsliszt (Nagykun), 250 gramm túró, kb. 1 dl víz, só, készítem, de lehet hozzáadni akár apróra vágott petrezselymet vagy vadon termő zöldfűszert (zamatos turbolya, podagrafű, blansírozott csalán). Nem ajánlott jóval előbb elkészíteni, mert a rizsliszt ellágyítja, ha sokat áll. A nokedlinél keményebb, tehát túrógombócszerű tészta kell. A gombócokat két teáskanállal alakítva vagy beolajozott kézzel formázva lobogva forró vízbe engedtem, óvatosan. (Egy első gombóc próbafőzése nem árt!) Mikor feljöttek a víz tetejére a gombócok, akkor készek. Finoman kell velük bánni, mert kezdetben igen puhák, lazák, de, mint a túrógombóc, ezek is kissé utólag még keményednek.
IDE kattintva további déli tőkegombás receptek is böngészhetők.
![]() |
| déli tőkegomba |
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.




Megjegyzések
Megjegyzés küldése