Svéd gombasaláta lilatönkű pereszkéből
A svéd gombasaláta egyre több gombfajból kipróbálva is nagyon finom, egyre finomabb. Most lilatönkű pereszkéből készítettem. Ez a retro büféétel nagy valószínűséggel a svédasztalos étel jellegéből kapta svéd nevét. A svédek nem ismerik, fűszerezése pedig mediterrán jellegű. A lilatönkű pereszke bemutatása ITT található a MIGE aoldalán.
Fiatal lilatönkű pereszkékből indultam, megmostam őket, a nagyobbakat kisebb darabokra vágtam, majd előzetesen babérleveles, enyhén sós vízben mindet megfőztem. Van, aki nem bírja az erősebb aromáját, van, akit taszít a kissé földes íze, így biztonságosabb előfőzve, ha többen is fogyasztják. Az ételt apróra vágott vöröshagyma vaj+olajon pirításával indítottam, kis fokhagyma is mehet bele, majd hozzáadtam a főtt gombát, sóztam, pirítottam a hagymával, fűszereztem kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal, tört fekete borssal, majd hozzáadtam a sűrített paradicsomot, picit édesítettem is. Kevergetve, sűrítve főztem tovább, míg a paradicsom besűrűsödött annyira, hogy már csak krémes szósz vette körül a gombadarabokat. Ezután kóstolás mellett fűszereztem még friss bazsalikommal, reszelt citromhéjjal, citromos borssal, frissen facsart citromlével savanyítom. Elég savasnak kell lenni, hiszen a saláta lesz, de ettől a savasságtól el is áll a hűtőben 1 hétig. Utolsó lépésként, mikor már kissé hűlt, extraszűz olívaolajat is kevertem még a szószhoz, majd hűtőbe tettem. Hidegen tálalva salátaként vagy roppnós pirítoson a legfinomabb.
Svéd gombasaláta kissé másképp és más gombfajokból is ITT található még.
Az ehetővadnövény- és gombagyűjtés fontos tudnivalói, tövényei, etikája és biztonsági szempontjai ITT olvashatók. Kérem, gyűjtés, felhasználás előtt mindenki olvassa el.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.



Megjegyzések
Megjegyzés küldése