Almás-lecsós, laskagombás szendvicsrevaló

A laskagombákat nyáron, ősszel és tél elején adja az erdő, szerencsés esetben több termőhullámban is. A nyári laskagomba és a kései laskagomba is finom gomba. Előbbi puhább állagú és kevéssé erős ízű. A két laskagombáról ITT írtam. Ebbe a lecsós szendvicsrevalóba bármelyik laska jó, sőt bármelyik más gomba is. 

Elkészítés: A gombát cikkekre tépkedtem, a nagyobbakat daraboltam is. Zsírban (lehet bármilyen olaj is) indítva, megsózva, fűszerekkel (só, őrölt bors, kevés őrölt köménymag) pirítottam, majd lefedve kis vizet öntve hozzá puhára pároltam. A kései laska néha több főzést igényel mint, amire számítunk, így úgy találtam, jobb biztosra menni, nehogy szétfőjenek a zöldségek, mire a laska megpuhul. Mikor a gomba már puha volt, kisebb darabokra vágott vöröshagymát, színes paprikákat és kis kockákra vágott édes almát is adtam hozzá, paradicsomot ezúttal nem. Aki szereti, csípős paprikát is tehet bele keveset. Mindent puhára pároltam, kevés szaftot is hagytam alatta. Ebbe a kis üvegbe és a kenyerekre 1 közepes vöröshagyma, 3 piros kápia, 2 fehér lecsópaprika, 1 közepes gála alma ment. Szikadt kenyérre, pirítósra vagy puha kenyérre pakolva nagyon finom, a fűszeres szaftja kissé átitaja a kenyeret is. Persze lecsóként is ehető más körettel vagy tojást ráütve, megsütve. Az üvegbe rakott gombás lecsót nem tartósítottam, hűtőben egy hétig eláll, addig el fog fogyni. Tipp: Ilyen zsírban tartósított laskából is elkészíthető, ugyanolyan finom lesz, mint a frissből. További laskagombás receptek bőven vannak már a blogon, IDE kattintva keresgélhet közöttük, aki szeretne.

**********************************

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések