Rozmaringos, húsos somos, kéksajtos, édes-sós kosárkák
Aki kedveli az édes-sós harapnivalókat némi savanykással is kombinálva, próbálja ki! A rozmaring vagy apróra zúzott lucfenyőtű a tésztában egy kis ünnepi ízt is ad, ha éppen ünnep van. Nagyon finom!
Hozzávalók: Tészta: 250 g omlóstészta-liszt, 100 g vaj, 2 ek tejföl, 1 tojás sárgája, két ágacska rozmaring apróra vágott levelei, fél mokkáskanál só. Töltelék: 2 ek apróbbra tört dió, 100 dkg márványsajt, kis üvegnyi savanykás somlekvár. Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, kizsírozott piteformákba, rusztikus kis kosárkákká egyengetjük. A diót megpirítjuk, megsózzuk picit. A kosárkákat megtöltjük fele-fele mennyiségű somlekvárral és márványsajttal (aki kevéssé bátor, több márványsajtot tegyen és kevesebb somlekvárt), megszórjuk a sós dióval, sütőben sütjük, míg a tészta világos aranybarna nem lesz, és a sajt kissé megolvad. Tipp: Rozmaring helyett vagy mellette lucfenyő tűleveket is kipróbálhatunk.
Mely fajok, milyen fenyőlevél / fenyőrügy használható?
A legjobb és leggyakrabban használt a lucfenyő (Picea abies) épp kibontakozott rügye és a fiatal toboza, utóbbi vörös színű vagy első éves levei. Leginkább ezt ajánlom használatra, kertekben még előfordul, erdőkben egyre kevésbé viseli el a klímaváltozást. Magyar és erdélyi etnobotanikai adatok szerint használták még ritkábban, ezüstfenyő (Picea pungens), erdei fenyő (Pinus sylvestris), jegenyefenyő (Abies alba) hajtásait, tobozait is gyógyszirup készítésre. Mediterrán területeken a feketefenyő-szirup (Pinus nigra) is ismert gyógyászati célra készítve.
!!! A vörösfenyő (Larix decidua) esetében túladagolás esetén vesekárosodás veszélyét említik a források. Hasonlóképp a fenyőfélék közé tartozó, de nem igazi fenyő, a közönséges boróka esetében is, amit ilyen célra nem használtak ugyan, de hajtásából gyógyteát készítettek.
!!!!!!! A fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel. Segíthet pl. ha keresünk előző évi fenyőtobozt a fenyőn, amiről gyűjteni akarunk.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése