Lósóskaszósz burgonyával, tojással

A savanykás, pikáns szószok alapanyaga a sóska nem csak a kertekben nő, vadon is előfordul, és van belőle apró és óriás faj is. Eltérő méretük mellett ízük sem egyforma, így felhasználásuk is változatosabb. Nagy szerencse, hogy ősztől ismét frissen zöldellnek (kivéve az őszi téli aszályos éveket), így ilyentájt, sőt szinte egész évben elérhetők, ha visszavágjuk a virághajtásokat. Lósóskának nevezik a nagy levelű Rumex fajokat, ezeknek a hivatalos magyar neve már nem sóska, hanem lórom vagy lórum, de a köznapi név azért megmaradt sóskának így lósóskának nevezik őket sokfelé. Ezek levelének nincs nyilas válla. A paréjlórom (Rumex patientia) a fodros lórom (Rumex crispus) és a réti lórom (Rumex obtusifolius) ilyen lósóska fajok. Én ezek közül a a paréjlóromot kóstoltam és használom. Íze sokkal kevésbé savanyú, mint a mezei és juhsóskáé. Idővel kissé keseredhet, ezért fiatalon, virágzás előtt ajánlott szedni. Több más lórom faj is van, nem mind jó ízű, így csak a nem keserű fajokat szedjük, de a leginkább kipróbált azért a paréjlórom, amit angolsóskának is neveznek. Ez a szósz is a paréjlórom leveleiből készült. A faj kertekben is kiválóan elvan, magjait forgalmazzák is. A sóskákból, hogy savaikat lekössék hagyományosan régóta készítenek tejes habarású szószokat, főzelékeket, így ebből a lósóskából is eképpen ajánlott, és ez a hagyományos elkészítési módja is. Régi étel, tejes habarással + főtt burgonyával készítve is.   
Elkészítés: Pár szem kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzünk. A lósóska levelek vastag ereit kitépjük (he elég fiatal levelek, akkor nem kell), a leveleket apróra vágjuk, majd néhány összevágott medvehagyma levelet vagy gerezd fokhagymát kevés olajon pirítunk. Hozzáadjuk a sóskát, rövid ideig pirítjuk, majd a burgonya főzőlevéből kivéve felöntjük lével. Sózzuk, borsozzuk, pici szerecsendióval fűszerezzük. A szerecsendiót sokáig nem kedveltem, de ezekben a tejes habarású szószokban nagyon finom, érdekes. Mehet még bele tört fekete bors is, más fűszert nem igényel, de persze lehet mással is kísérletezni. Mikor a sóska is puhára főtt, hozzáadjuk a főtt burgonyát, és tejszínes vagy tejfölös, lisztes habarással sűrítjük. Kóstolás után, ha szükséges, picit édesíthetjük.
További lósóskások még: ITT 

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések