Kávé pitypanggyökérből

Nálunk kevéssé volt népszerű az asztalokon ez a szinte mindenki által ismert növényfaj. Sokan ismerjük gyerekjátékként, gyermekláncfű néven is, és nincs olyan apró gyermek, aki ne fújná szívesen világgá a már terméses növény bóbitáit. Gyökere inulint tartalmaz, gyökérzöldségként is ehető, de jól szolgált régen a vad cikória gyökeréhez (mezei katáng) hasonlóan vagy azzal együtt kávé alapanyagként is. Persze csak pótkávéként, de ízre, látványra tökéletes. Angliában bojtorján- és pitypanggyökérből már a középkor óta könnyű sör is készül. Levele zöldség, saláta, párolva is jó. Virágaiból rendkívül népszerű szirupot, szörpöt vagy zselét is készíteni. A még zárt, kelbimbó ízű virágbimbókat is ehetjük, különösen sós-ecetes lében, kapri szerűen pácolva népszerű. Ezekről bővebben itt, a blogon is lehet találni tudnivalókat és recepteket.
Így készül, egyszerű: A pongyola pitypang gyökerét legjobb ősszel szedni. A megtisztított, felaprított, megszárított gyökeret addig kell sütni, pörkölni (sütőben jobb), míg sötétbarna és csokoládé illatú lesz, ezután megdarálva főzhető belőle kávé. Vigyázat gyorsan sül, könnyen megéghet.
A pitypang sokféle erényéről itt bővebben: https://erdokostolo.blogspot.com/2018/07/pongyola-pitypang-taraxacum-officinale_18.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések