Zamatos turbolyás vöröslencse-főzelék

A zamatos turbolya elsősorban frissen, nyersen adja ki ízét. Én a főzés legvégén is teszek az ételbe és a tálaláskor frissen vágva szintén. Ez a vöröslencse-főzelék is így készült.


Így készítettem: 1 közepes sárgarépát lereszeltem, 1 gerezd fokhagymával zsíron pirítottam, majd lefedve pár percet pároltam, ezután hozzáadtam fél bögrényi vörös lencsét, amit előzetesen beáztattam (lehet fermentálni is előzetesen), majd az áztatóvizet elöntöttem. Kevés vízzel felöntve, pici őrölt babérlevéllel, pici őrölt gyömbérrel, sóval, őrölt fekete borssal fűszerezett vízben megfőztem. Szinte csak felforralni kell. Tejszínnel elkevert keményítővel behabartam, pici mustárral, reszelt citromhéjjal és apróra vágott zamatos turbolyával fűszereztem még. Tálaláskor frissen vágott zamatos turbolyával szórtam meg. 

Zamatos turbolya mint vadzöldség bemutatása: itt
Zamatos turbolyások az Erdőkóstoló blogon: itt

Tipp: Medvehagymásan és/ vagy csalánosan is érdemes kipróbálni: Ez esetben az apróra vágott medvehagymát és az előzetsen blansírozott, apróra vágott csalánt bele is kell főzni a főzelékbe, tehát már az indításkor beleteszem mindkettőt, picit pirítom, majd párolom a répával együtt. A lencse nagyon gyorsan megfő, szinte csak fel kell forralni, ezért szoktam picit előpárolni minden mást, amit hozzáadok.
Az Erdőkóstoló adományvonal ide kattintva érhető el - ha szívesen támogatná az oldal tartalmainak készítését. Ha nem, vagy nem tudja, akkor olvasni továbbra is szabadon lehet. Jó olvasást!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések