A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) mint fűszer- és levélzöldségnövény bemutatása
Sokak kedvence igen jellegzetes zamata, illata és íze miatt ez a nagyon régi fűszernövény. Talán ezért is van, hogy szinte nincs az országnak olyan része, ahol ne fordulna elő erdőszéleken, bokrosok aljában, partoldalakon, kőkerítések mentén vadon is ez a petrezselyemhez hasonló, de annál finomabb, törékenyebb, világosabb levélzetű növény. ha jól érzi magát akkor a talajt gyakran, sűrűn, egyeduralkodó módon borítja. Az őszi esők után jelennek meg magról kelt, friss hajtásai, és akár egész télen át nyár közepéig is gyűjthető.
Aki jól ismeri fajt az sokféle zamatos turbolyás receptötletben IDE kattintva böngészhet. Aki nem ismeri olvasson tovább!!
a zamatos turbolya fiatal hajtásai, fiatal levélzete |
A zamatos
turbolya kifejlődve 50-70 cm magasra növő, halványzöld levélzetű, fehér, ernyős
virágzatú, egyéves növény. Általában tömegesen, sűrűn nőve találhatjuk.
Nyáron nagyon sok magot szór, és azokból ősszel, évről-évre kihajt. A
csipkeszerű, apró, osztott levélzetű, fiatal növénykék áttelelnek, majd
tavasszal fejlődnek tovább. Édeskés, ánizsos illatú, és íze is jellegzetes. Ősszel és kora tavasszal illat íze, még alig ánizsos. Főként zöldfűszerként, és kisebb mennyiségben salátába téve használhatjuk.
Konyhakerti növényként is régóta ismert. Európa több országában főként
fűszerkeverékek alkotórésze rozmaringgal, tárkonnyal, bazsalikommal keverve, de
önmagában is kedvelik sok helyen.
Különösen kedveli a nitrogénben gazdagabb talajú
akácosokat, bolygatottabb erdőszéleket, cserjéseket, fasorokat, parkok nem
taposott részeit, és sövényekben, cserjék alatt sem ritka. Erőteljes ánizsos
zamata kevéssé felel meg az átlag magyar ízlésnek. Bár már Mélius Juhász Péter
1578-ban kiadott Herbáriuma is szól konyhai alkalmazásáról, a hazai, népi
konyha ritkán használta.
Ehető,
gyűjthető növényi részek: Virágzás előtti fiatal levelei ősztől a következő
év tavaszáig gyűjthetők, majd a növekedő hajtás zsenge részei használhatók. A
megkeményedő szár- és idősebb hajtásrészek már nem alkalmasak fogyasztásra. A
virágok és a zöld termés is fűszeres ízű és illatú, de főként a leveleket
használják.Gyűjtése: Ősztől kezdve a következő nyár elejei virágzásig, illetve termésérlelésig gyűjthető, nyár végére visszahúzódik. Ősszel magról kihajt; a nagyobbacska növénykékről már ekkor gyűjthetünk levelet. Télen zölden telel át, így, ha nincs hóborítás, akár télen is szedhető. Érdemes ollóval vágni, mert az apró kis növénykék különben gyökerestől jönnek ki a talajból.
Felhasználása:
Nyersen vagy főzve, főként frissen, zöldfűszerként használható. Ízlés szerint,
kisebb mennyiséget salátába is tehetünk leveleiből. Van, aki összezúzva,
olajjal, őrölt magokkal keverve, pesztóban is kedveli, és italturmixba is
tehető. Íze sajnos nem tartósítható, elsősorban frissen adja ki a zamatát, szárítva
vagy fűszersóban sem érdemes ezért eltenni. Fűszerként a főzés végén rakhatjuk
levesekbe, mártásokba, frissen pedig majonézes, tejfölös szószokba,
salátaöntetbe, de vegyes salátába is tehetjük leveleit és virágait is. Főként baromfi és báránysültek egyik fűszereként ismert és kedvelt.
Táplálkozási értékei, hatásai:
Magas flavonoid- és C-vitamin-tartalma miatt természetes antioxidáns, így
szerepe van az egészségmegőrzésben. Emellett emésztésserkentő, de
fogyasztásakor vízhajtó hatásával is érdemes számolni. Egyéb gyógyhatásokkal is
rendelkezik, külsőleg és belsőleg is használatos. Gyógynövényként is ismert és
alkalmazható növény.
Figyelem, fontos: Jellegzetes alakú,
petrezselyemhez hasonló, de annál finomabb szerkezetű és világosabb zöld
leveleit nem nehéz megtalálni. Fontos a biztos felimerés, aki kicsit is bizonytalan, ne szedje. Felismerésében fontos az ánizsos illatát és ízét
is megtapasztalni. Rokonságában több, igen hasonló, mérgező faj is található. Van, aki allergiás a növényre, ezért óvatosság, ajánlott! Gyakori, nagy mennyiségű fogyasztása nincs kipróbálva, azért azt nem ajánlják, de ez a legtöbb vadnövény esetében így van, inkább többfélét és ne egy fajból sokat, sokszor.
A bejegyzésekhez felhasznált források: itt
Az Erdőkóstoló adományvonal ide kattintva érhető el - ha szívesen támogatná az oldal tartalmainak készítését. Ha nem, vagy nem tudja, akkor olvasni továbbra is szabadon lehet. Jó olvasást!
Az első tavaszi zöldsaláta
VálaszTörlés