Somlekváros Sacher-torta
A Sacher-torta talán a legfinomabb torták közé tartozik, akkor igazán finom, ha a gazdagon csokis tészta egy fanyar, savanykás, de mégis zamatos lekvárral egészül ki. A somlekvár ilyen, így nagyon finom és gyönyörű színű, elegáns torta lett a Sacher somlekvárosan.
A som érdekes ízű, savanykás gyümölcs, sokfelé vadon terem, többfelé pedig termesztik is. Én vadon gyűjtöttem a Mecsekben. A somlekvárt idén kevés cukorral főztem, de készülhet ízlés szerint cukormentesen vagy sok cukorral is, még akár hidegen kikeverve is kora ősszel, amikor érik.
Elkészítés:
A Sacher-torta recept többféle található az interneten, mindegyik csokiban gazdag. Én kis módosítással, kevesebb cukorral, liszt helyett részben kakaóporral egy 6 tojásosat választottam.
Hozzávalók egy normál méretű tortaformába:
Tészta: 6 tojás, 200 g étcsokoládé, 200 g vaj, 140 g liszt + 20 g kakaópor, 100-120 g cukor + 2 csomag vaníliás cukor (a cukor mennyisége a csoki édességétől is függhet), csipet só, fél csomag sütőpor, csepp citromlé
Töltelék: kb. 250 g fanyar somlekvár (nekem kevés cukorral készült a lekvár, így picit vizesebb állagú volt, de, mivel a tészta csokiban, vajban nagyon dús, ezért nem áztatta át azt, sőt, amit picit beszívott, az még jót is tett az összhatásnak).
A tetejére: 200 g étcsokoládé + 2 evőkanál étolaj gőz fölött felolvasztva
A vajat cukorral habosra kevertem, majd a tojások sárgáját is egyenként hozzákevertem. Közben gőz fölött felolvasztottam a csokit, langyosra hűlve, azt is hozzákevertem a vajas tojásos keverékhez. A lisztet, a kakaóport és a sütőport, a csipet sót külön összekevertem. Külön, egy csepp citromlével felvertem a tojások fehérjéjét is. Végül kis adagokban összekevertem a vajas keveréket a szárazanyagokkal és a tojáshabbal, óvatosan, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát sütőpapírral bélelt formában, előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 percig sütöttem. A tészta a sütőben hűlt langyosra, majd a formából kivéve rácson hűlt tovább.
Amikor teljesen kihűlt, keresztben három lapra vágtam, két lapot somlekvárral kentem meg, a tetejére pedig a gőz felett olajjal felolvasztott csokit öntöttem, mikor a csoki már picit kezdett sűrűsödni. Pár óra múlva vágható fel, amikor a csoki a tetején már teljesen megszilárdult. Nagyon finom.
Az Erdőkóstoló adományvonal ide kattintva érhető el - ha szívesen támogatná az oldal tartalmainak készítését. Ha nem, vagy nem tudja, akkor olvasni továbbra is szabadon lehet. Jó olvasást!
Nekem nincs som, de hasonlót tudok Mirabolán szilva lekvárjából is. :)
VálaszTörlésaz is elég savanykás, biztosan finom lesz!
TörlésÉppen most készítettem som lekvárt. Ki fogom próbálni!
VálaszTörlésÖrülök, remélem ízlik!
Törlés