Diós habszelet kávékrémmel

Ez a dióval készült sütemény isteni finom. A tortalapok tojásfehérje habból sülnek. A habhoz, hogy roppanós keménnyé süljön majd, elég sok cukor kell. Az édességet nekem elég jól enyhíti a sok dió a habban, és jól ellensúlyozza még, ha a kávékrémet nem édesítjük túl. Én alig szoktam édesíteni. A krémben elég sok vaj van, szerintem  kell is bele, hogy a főtt krém ne áztassa el a hablapot, de tulajdonképpen ezen valamennyit lehet ízlés szerint módosítani is.

Sem a hablapban, sem a krémben nincs liszt. A kép ellenére füge sincs a sütiben, az csak színben jól illett hozzá, ezért került oda.  Igazából elkészíteni sem bonyolult, és elég gyorsan megy, sajnos elég gyorsan el is fogy. 



Hozzávalók a hablaphoz: 

4 tojásfehérje, 20 dkg finom kristálycukor, 10 dkg dió, pár csepp citromlé, csipet só. 

Hozzávalók a krémhez

4 tojás sárgája, 20 dkg vaj 1,5 dl tejszín, 1 ek instant kávé, 2 ek kakaópor, 2 ek darált kávé, csipet só, 1-2 ek cukor, ízlés szerint.

Elkészítés: 

A hablaphoz a diót késsel apróra vágjuk, a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével, csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a diót. A diós habot sütőpapírral bélelt tepsiben 5-6 mm vastag rétegben szétterítjük  téglalap alakban, és kis hőmérsékleten (100-120 fok), a sütőajtót résnyire kitámasztva, vagy néha a gőzt kiengedve) szárítva megsütjük. Akkor jó, ha roppanós, és már nem puha. Ha a hablap kihűlt, óvatosan három vagy négy egyenlő darabra vágjuk, ezek lesznek a tortalapok. 

A krémhez az instant kávét elkeverjük a tejszínnel, kakaóporral, cukorral, sóval. Kis lángon, állandó keverés mellett főzzük, miközben a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk. Ha a krém kihűlt, hozzákeverjük a (puha) vajat és a darált babkávét. A habból készült tortalapok közét megtöltjük a krémmel, a torta tetejére is krém kerül, majd fél diókkal díszítjük. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk. Nem könnyű vágni, törhet, de ez nem ront az élményen, ha esszük.

További diósok sós és édes is a blogon itt.

Diósok még az Erdőkóstoló blogon: 

Dió-szendvicskrém (sós)

Diós, szőlős hajdinasaláta

Kökényes, birses, diós pite

Diós körteleves


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések