Diós körteleves
A dió talán legismertebb és legjobban használt, ősszel érő, ehető mag. A természetben vadon is sokfelé találkozhatunk vele. Sokféle süteménybe kerülhet, és sós ételek is készülhetnek belőle. Reneszánsz receptként ismerjük a darát dióval sűrített kökénymártást. Kicsit ez utóbbi is inspirálta az alábbi diós, édes levest.
Hozzávalók a leveshez: 4 db édes körte, 6 ek darált dió, 1 ek rizsliszt, 1 citrom reszelt héja, kevés cukor és só ízlés szerint. Hozzávalók a karamelles dióhoz: 3-4 ek apróra vágott dió, 3 ek kristálycukor
Elkészítés: A körtéket kockákra vágjuk, háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni, sózzuk, mérsékelten édesítjük, 1 citrom reszelt héjával és vaníliával ízesítjük. Mikor a körték megfőttek, a darált dióval elkevert rizsliszttel sűrítjük. Tálaláskor karamelles tört dióval megszórjuk. Ehhez egy serpenyőben a cukrot világosra karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a diót, picit még pirítjuk, majd a diós karamellt még melegen sütőpapírra terítjük. Kihűlés után mozsárban morzsásra törjük, és tálaláskor a leves tetejére szórjuk.
Diósok még az Erdőkóstoló blogon, IDE kattintva elég bőven, mint pl. ilyenek: Dió-szendvicskrém (sós), Diós, szőlős hajdinasaláta, Kökényes, birses, diós pite, Diós habszelet , kávékrémmel, Diós hókifli, Rozmaringos, diós, somos kosárkák, Kökényes, birses, diós pite,
Hmmmm. a darált dió, mint sűrítőanyag. Ki kell próbálnom:))
VálaszTörlésÜdvözltöm! Hol működik a Bodzás Vendégház? De megnyerő az elnevezés!!! A dió nekem is felkeltette az érdeklődésem..... annál is inkább, mert nekem is van diófám, és most nagyon drukkolok, hogy kilábaljunk a betegségéből! (burokfúró légy). Mindent elkövetek, hogy megmentsük!!! Önöknél mit lehet tapasztalni???
TörlésA Bakonyalján, Gannán vagyunk szállásadók. És a dió már két éve nálunk is használhatatlan, sajnos.
Törlés