Diós habszelet kávékrémmel
Ez a dióval készült sütemény isteni finom. A tortalapok tojásfehérje habból sülnek. A habhoz, hogy roppanós keménnyé süljön majd, elég sok cukor kell. Az édességet nekem elég jól enyhíti a sok dió a habban, és jól ellensúlyozza még, ha a kávékrémet nem édesítjük túl. Én alig szoktam édesíteni. A krémben elég sok vaj van, szerintem kell is bele, hogy a főtt krém ne áztassa el a hablapot, de tulajdonképpen ezen valamennyit lehet ízlés szerint módosítani is.
Sem a hablapban, sem a krémben nincs liszt. A kép ellenére füge sincs a sütiben, az csak színben jól illett hozzá, ezért került oda. Igazából elkészíteni sem bonyolult, és elég gyorsan megy, sajnos elég gyorsan el is fogy.
Hozzávalók a hablaphoz:
4 tojásfehérje, 20 dkg finom kristálycukor, 10 dkg dió, pár csepp citromlé, csipet só.
Hozzávalók a krémhez:
4 tojás sárgája, 20 dkg vaj
Elkészítés:
A hablaphoz a diót késsel
apróra vágjuk, a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével, csipet sóval kemény habbá verjük,
majd hozzákeverjük a diót. A diós habot sütőpapírral bélelt tepsiben 5-
A krémhez az instant kávét elkeverjük a tejszínnel, kakaóporral, cukorral, sóval. Kis lángon, állandó keverés mellett főzzük, miközben a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk. Ha a krém kihűlt, hozzákeverjük a (puha) vajat és a darált babkávét. A habból készült tortalapok közét megtöltjük a krémmel, a torta tetejére is krém kerül, majd fél diókkal díszítjük. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk. Nem könnyű vágni, törhet, de ez nem ront az élményen, ha esszük.
További diósok sós és édes is a blogon itt.
Diósok még az Erdőkóstoló blogon:
A darált babkávé az a szemes feketekávé amiből a kávét főzzük????
VálaszTörlésAz.
Törlés