Túrófelfújt fehér eper lekvárjával
Az erdőkben, erdőszéleken, földutak szélén is sokfelé előforduló fehér eper akár másfél két hónapig is terem folyamatosan, hiszen egy-egy fa is sokáig folyamatosan érik, és az egyes fák érési ideje is kissé eltérő, így a június és július is eperben bő hónap lehet. Készítettem már belőle epres pezsgőitalt, epres rétest, másik epres rétest, epres túrófelfújtat, epres gyümölcslevest és persze eperlekvárt is. Tavaszi zsenge levele ehető, tölthető, fermentálva savanyítva eltehető télire is. Így is kipróbáltam már.
A túrófelfújt készítése, hozzávalói:
- 450 g túró
- 4 ek cukor
- 4 gramm vaj
- 4 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje habbá verve (cukor nélkül)
- 1 csomag (kicsi) bourbon vanília cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 ek kukoricaliszt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- vaj a piteforma kikenéséhez
- kb. 1 ek zsemlemorzsa, amivel a vajas piteforma alját és oldalát körbeszórtam
A tojássárgákat a cukorral, vaníliával és a vajjal habosra kevertem, majd finoman hozzákevertem a túrót és a citromhéjat. A pudingport, a kukoricalisztet, a sót és a sütőport egy másik tálban külön kevertem össze, majd a túrós keverékhez öntve ezeket is belekevertem a felfújt masszájába. legvégül óvatosan belekevertem a felvert tojásfehérje habot is. Kivajazott és zsemlemorzsával körbeszórt piteformába öntve, előmelegített sütőben sütöttem, míg a teteje aranybarna lett, és tapintásra vagy tűpróbára is megsültnek bizonyult. A sütés elején nem szabad nyitogatni a sütőajtót, mert összeeshet a tészta. Eperlekvárral és friss eperrel tálalva finom volt. Az eperlekvár az itt leírtak szerint készült.
És aztán elkészült ez a felfújt is eperrel a tetején sütve:
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Csodás! Itt az ideje túróból is felfújtat készíteni! Arra gondoltam, hogy ha teszel bele pudingport, szükség van-e még a lisztre?
VálaszTörlés1 cs. pudingpor kevés szárazanyag ennyi túróhoz
Törlés