Fehér eperfa levelei töltve, epres, zöldséges szószban, sütőben sütve

A balkáni országokban a fiatal eperfa-leveleket szívesen töltik meg bárányhússal vagy más töltelékkel, és készítik el hasonlóan, mint mi a töltött káposztát vagy a töltött szőlőlevelet. A levél vitaminokat, antioxidánsokat, értékes ásványi anyagokat tartalmaz, de talán még fontosabb, hogy fehérje tartalma magasabb, mint más hasonló zöldeké, éppen ezért fejlődtek rajta olyan jól a selyemhernyók is. A tápanyagokban dús levelek tehát nekünk is hasznos táplálékul szolgálhatnak, ha megtöltjük őket. Én így készítettem a töltött eperfa-levelet:

e
  
Eperfa-leveleket gyűjtünk, elég nagyokat, de a legfiatalabbakat az ágvégekről. (Még jobb, ha tavasszal, lombfakadás után gyűjtünk már elég nagy, zsenge leveleket és azokat 2 %-os sós lében fermentálvasavanyítva tartósítjuk az eper júniusi éréséig.) Kb. 40 db szükséges egy kisebb sütőedénybe. 

A levélnyeleket levágjuk, majd a leveleket forró vízbe téve előfőzzük, (hogy meddig az a levelek keménységétől is függ, kóstolni érdemes, mennyire puha) majd hideg vízbe téve kihűtjük Sóval, fekete borssal, fokhagymával, kakukkfűvel, pici római köménnyel, szerecsendióval, pici csilipehellyel fűszerezett, apróra darált hússal töltjük, úgy, hogy a leveleket szivarszerűen feltekerjük, miközben két végüket is ráhajtjuk a hústöltelékre (tölthető fűszeres, húsmentes töltelékkel is). A töltött leveleket szorosan sütőedénybe rendezzük, és előkészítjük rá a szószt. Egy kisebb kockára vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk, hozzáadunk egy nagyobb, durvára reszelt sárgarépát, két nagyobb, kocára vágott paradicsomot és egy kisebb húsos paprikát, valamint egy csészényi sötétlila színű epret, majd felöntjük egy fél liter sűrű paradicsomlével, sózzuk, ha kell édesítjük picit, és a töltött eperlevelekre öntjük. Megszórjuk eperszemekkel. Sütőben, a hús megpuhulásáig sütjük. Tálaláskor friss eperrel még megszórhatjuk. (Megjegyzés.: Az étel még június elején készült, amikor még zsengébbek voltak az eperfalevelek.)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések