Az ősz egyik finomsága a szelíd gesztenye. Telepítve és kivadulva, erdőkben is találkozhatunk vele az ország egyes részein. A sült gesztenye kihagyhatatlan minden évben, de emellett házi tartósításával próbálkoztam gesztenyelekvárként, illetve könnyen készíthető belőle gesztenyeliszt is.
Gesztenyelekvár:
750 g főtt, tisztított gesztenye,
150-200 gramm barna cukor ízlés szerint,
2,5 dl víz,
1 rúd vanília,
csipet só,
pár evőkanál rum vagy rumaroma ízlés szerint
(Ízesítésnek rum helyett citrusos likőrrel, illetve citrusok reszelt héjával is
próbálkoztam már, úgy is finom.)
A gesztenyét előző este beáztatjuk, majd héjakat kereszt alakban kicsit
bevágjuk, és annyi vízben amennyi ellepi, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A
langyos vízből kivéve héjától megtisztítjuk. A lekvárhoz a vizet nagyobb
lábosban a cukorral együtt felforraljuk, ebbe a szirupba keverjük bele a
gesztenyét, majd botmixerrel pépesítjük. Ha hígabb lekvárt szeretnénk, adhatunk
hozzá még kicsi vizet. Az állás során, kihűlés közben még sűrűsödik, ezt is
figyelembe kell venni. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és belefőzzük a
vaníliarúd héját is, amit a főzés végén kiveszünk. Felforraljuk a masszát és
folyamatos kevergetés mellett 15-20 percig főzzük. Még forrón, csírátlanított
üvegekbe töltjük. Lefedjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Üvegekbe töltés, kihűlés után a biztosabb elállás érdekében lehetséges egy újabb hőkezelés (a megtöltött lezárt üvegek újraforralása 10-15 percig kevés vízbe állatva az üvegeket). Elkészülve
gesztenyés süteményekbe finom töltelék vagy önmagában is fogyasztható
nyalánkság.
Csokis, mazsolás gesztenyekrém:
250 g főtt, tisztított gesztenye,
100 g magas kakaótartalmú csokoládé,
50 g vaj,
100 g mazsola,
pár evőkanál rum vagy rumaroma ízlés szerint,
csipet só,
vaníliarúd magjai vagy vaníliás cukor
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, a mazsolát rumba áztatjuk, majd a
felolvasztott csokoládéval és a vajjal együtt botmixerrel pépesre daráljuk,
hozzáadjuk a gesztenyét és a fűszereket és jól összedolgozzuk. Kis adagokban
fagyasztva tartható el, vagy rövidebb ideig hűtőben tartva eláll. Süteményekbe
hidegen kenhető gesztenyekrém vagy önmagában csemegézhető
finomság.
Gesztenyeliszt házilag:
A nyers szelídgesztenyéket meghámozzuk, és kb. 45 fokon megszárítjuk, majd
késes darálóval lisztté daráljuk. Sütéshez, főzéshez lisztszerűen használjuk.
Még további gesztenyés finomságok az Ízőrzők iharosberényi receptjei között:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése