Gesztenyések. Gesztenyéből lekvár, csokis-mazsolás krém és liszt

Az ősz egyik finomsága a szelíd gesztenye. Telepítve és kivadulva, erdőkben is találkozhatunk vele az ország egyes részein. A sült gesztenye kihagyhatatlan minden évben, de emellett házi tartósításával próbálkoztam gesztenyelekvárként, illetve könnyen készíthető belőle gesztenyeliszt is.   





Gesztenyelekvár: 

750 g főtt, tisztított gesztenye, 
150-200 gramm barna cukor ízlés szerint, 
2,5 dl víz, 
1 rúd vanília, 
csipet só, 
pár evőkanál rum vagy rumaroma ízlés szerint
(Ízesítésnek rum helyett citrusos likőrrel, illetve citrusok reszelt héjával is próbálkoztam már, úgy is finom.)   


A gesztenyét előző este beáztatjuk, majd héjakat kereszt alakban kicsit bevágjuk, és annyi vízben amennyi ellepi, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A langyos vízből kivéve héjától megtisztítjuk. A lekvárhoz a vizet nagyobb lábosban a cukorral együtt felforraljuk, ebbe a szirupba keverjük bele a gesztenyét, majd botmixerrel pépesítjük. Ha hígabb lekvárt szeretnénk, adhatunk hozzá még kicsi vizet. Az állás során, kihűlés közben még sűrűsödik, ezt is figyelembe kell venni. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és belefőzzük a vaníliarúd héját is, amit a főzés végén kiveszünk. Felforraljuk a masszát és folyamatos kevergetés mellett 15-20 percig főzzük. Még forrón, csírátlanított üvegekbe töltjük. Lefedjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Elkészülve gesztenyés süteményekbe finom töltelék vagy önmagában is fogyasztható nyalánkság. 


Csokis, mazsolás gesztenyekrém: 

250 g főtt, tisztított gesztenye, 
100 g magas kakaótartalmú csokoládé, 
50 g vaj, 
100 g mazsola, 
pár evőkanál rum vagy rumaroma ízlés szerint, 
csipet só, 
vaníliarúd magjai vagy vaníliás cukor

A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, a mazsolát rumba áztatjuk, majd a felolvasztott csokoládéval és a vajjal együtt botmixerrel pépesre daráljuk, hozzáadjuk a gesztenyét és a fűszereket és jól összedolgozzuk. Kis adagokban fagyasztva tartható el, vagy rövidebb ideig hűtőben tartva eláll. Süteményekbe hidegen kenhető gesztenyekrém vagy önmagában csemegézhető finomság.      

Gesztenyeliszt házilag: 

A nyers szelídgesztenyéket meghámozzuk, és kb. 45 fokon megszárítjuk, majd késes darálóval lisztté daráljuk. Sütéshez, főzéshez lisztszerűen használjuk.





Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések