Gesztenyések. Gesztenyéből lekvár, csokis-mazsolás krém és liszt
Az ősz egyik finomsága a szelíd gesztenye. Telepítve és kivadulva, erdőkben is találkozhatunk vele az ország egyes részein. A sült gesztenye kihagyhatatlan minden évben, de emellett házi tartósításával próbálkoztam gesztenyelekvárként, illetve könnyen készíthető belőle gesztenyeliszt is.

Gesztenyelekvár:
750 g főtt, tisztított gesztenye,
150-200 gramm barna cukor
ízlés szerint,
2,5 dl
víz,
1 rúd vanília,
csipet só,
pár evőkanál rum vagy rumaroma ízlés szerint
(Ízesítésnek rum helyett citrusos likőrrel, illetve citrusok reszelt héjával is próbálkoztam már, úgy is finom.)
750 g főtt, tisztított gesztenye,
150-
1 rúd vanília,
csipet só,
pár evőkanál rum vagy rumaroma ízlés szerint
(Ízesítésnek rum helyett citrusos likőrrel, illetve citrusok reszelt héjával is próbálkoztam már, úgy is finom.)
A gesztenyét előző este
beáztatjuk, majd héjakat kereszt alakban kicsit bevágjuk, és annyi vízben
amennyi ellepi, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A langyos vízből kivéve héjától
megtisztítjuk. A lekvárhoz a vizet nagyobb lábosban a cukorral együtt
felforraljuk, ebbe a szirupba keverjük bele a gesztenyét, majd botmixerrel
pépesítjük. Ha hígabb lekvárt szeretnénk, adhatunk hozzá még kicsi vizet. Az állás során, kihűlés közben még sűrűsödik, ezt is figyelembe kell venni. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és belefőzzük a vaníliarúd héját is,
amit a főzés végén kiveszünk. Felforraljuk a masszát és folyamatos kevergetés
mellett 15-20 percig főzzük. Még
forrón, csírátlanított üvegekbe töltjük. Lefedjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Elkészülve gesztenyés süteményekbe finom töltelék vagy önmagában is
fogyasztható nyalánkság.
Csokis, mazsolás gesztenyekrém:
250 g főtt, tisztított
gesztenye,
100 g
magas kakaótartalmú csokoládé,
50
g vaj,
100
g mazsola,
pár evőkanál rum vagy rumaroma ízlés szerint,
csipet só,
vaníliarúd magjai vagy vaníliás cukor
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, a mazsolát rumba áztatjuk, majd a felolvasztott csokoládéval és a vajjal együtt botmixerrel pépesre daráljuk, hozzáadjuk a gesztenyét és a fűszereket és jól összedolgozzuk. Kis adagokban fagyasztva tartható el, vagy rövidebb ideig hűtőben tartva eláll. Süteményekbe hidegen kenhető gesztenyekrém vagy önmagában csemegézhető finomság.
pár evőkanál rum vagy rumaroma ízlés szerint,
csipet só,
vaníliarúd magjai vagy vaníliás cukor
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, a mazsolát rumba áztatjuk, majd a felolvasztott csokoládéval és a vajjal együtt botmixerrel pépesre daráljuk, hozzáadjuk a gesztenyét és a fűszereket és jól összedolgozzuk. Kis adagokban fagyasztva tartható el, vagy rövidebb ideig hűtőben tartva eláll. Süteményekbe hidegen kenhető gesztenyekrém vagy önmagában csemegézhető finomság.
Gesztenyeliszt házilag:
A nyers szelídgesztenyéket meghámozzuk, és kb. 45 fokon megszárítjuk, majd késes darálóval lisztté daráljuk. Sütéshez, főzéshez lisztszerűen használjuk.
A nyers szelídgesztenyéket meghámozzuk, és kb. 45 fokon megszárítjuk, majd késes darálóval lisztté daráljuk. Sütéshez, főzéshez lisztszerűen használjuk.
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,
Megjegyzések
Megjegyzés küldése