Jó tudni az őszi vadgyümölcsök használatához


Fontos, és hasznos lehet:



Több, nyárvégén, ősszel érő vadgyümölcs magja mérgező kéksavat tartalmaz. Többek között, a fekete bodza, a zelnicemeggy (vagy zselnice), a vadalma, a kései meggy, a kökény, a galagonya. Ezek magjait egészben eltávolítva, a gyümölcs többi része teljes biztonsággal fogyasztható. Ha nyersen esszük, a magot nem szabad megrágni vagy feltörni. Ezek ízeinek, hatóanyagainak hideg (vizes v. alkoholos) kiáztatásánál kevésbé tömény és a rövidebb idejű áztatás ajánlott, mielőtt esetleg a magok belsejéből is kiázna a mérgező cianid.

Régen azt tartották, hogy akkor jók a vadgyümölcsök, ha megcsípte dér, ezután szedték. Addigra beértek. Ma az első őszi fagyok később jönnek jóval, mert az első fagyokra a vadgyümölcsök egy része, még a kökény is sokszor lepotyog. De van olyan is, hogy a kökény, galagonya, csipke akár egész télen át is szedhető. Ugyanakkor a fagyasztás a nyersen történő feldolgozást segíti. A szétfagyott sejtekből könnyebben kiszabadítható a gyümölcshús, könnyen pépesíthető, passzírozható lesz a vadgyümölcsünk, könnyen kiáztathatjuk levüket, pl. egy vadgyümölcsvízhez. A fagy és fagyasztás azonban önmagában nem növeli a gyümölcs érettségét édességét

További lehetőség, bár ez nem csak a vadgyümölcsöknél szokásos eljárás, hogy más érő, érett gyümölccsel egy kosárba vagy tálba kell tenni az éretlent és többé-kevésbé letakarni, majd sűrűn ellenőrizni, nehogy túlérjen. Az érő gyümölcs ugyanis egy növényi hormont bocsájt ki, etilént, ami megérleli a többi gyümölcsöt is.

A madárberkenyénél - ami nálunk ritkább, inkább északi országokban szedik, fanyar lekvárt, likőrt, szirupot, szörpöt készítenek belőle - kifejezetten ajánlják a több hónapra lefagyasztást. Úgy érzik a keserű íze így átalakul fanyar, kellemes aromává, a madárberkenye ezek után is csak főzve ehető. 

A vadgyümölcsök is szeretnek bebarnulni főzés közben. Ennek elkerülése kevés citromsav  hozzáadásával lehetséges. A citromsav nem csak a barnulást akadályozza, de elő is hozza a gyümölcsök színét. Pl. galagonya héjából így lehet kioldani piros színt, hogy ne barna hanem piros lekvárunk legyen, de többi gyümölcs is élénkebb színeket kap kevés citromsavtól.

A galagonya a szívre- és az érrendszerünkre ható gyógynövény, ennek megfelelően fogyasszuk! Gyerekeknek pedig éppen ezért igen mértékkel vagy nem ajánlott fogyasztása.



Megjegyzések

  1. most akarok csipkebogyó lekvárt főőzni:D

    http://beautyandfashion-makeup.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  2. Kökénylekvárt tavaly is készítettem, azt az idénre is tervezek. Még a csipkebogyóra (hecsedlire) kéne ráhangolnom magam, elég nehézkesen megy :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én is jó ideig vásároltam a hecsedlihez való sűrítményt, de már nem gond a pepecselés. Sokat kell főznöm, mert ez gyerekeim kedvence.

      Törlés
    2. én ma kezdtem el a kökénylekvár-,és szörpöt készíteni, finom lett

      Törlés
  3. Szia!
    Én idén először csináltam bodzalekvárt (almával). De a magjait nem paszíroztam le. Akkor most dobhatom ki az egészet, mert ha megrágom a sütiben stb., akkor úgy mérgező? :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt mondom ne dobd ki, de egyszerre ne egyetek sokat belőle. Enyhén mérgező és az alma fel is hígította. Sokan nem passzíroznak és semmi bajuk tőle. Egyéni érzékenység is, hogy okoz-e valami gondot. Gyomorpanaszokat ír az irodalom, hogy okozhat. Ha panaszt okoz, akkor ne használjátok. Olyan aprók a magok, hogy megrágni biztosan nem fogjátok, kérdés az, hogy mennyire emésztődnek meg.

      Törlés
  4. És ha evés előtt kipaszírozom belőle? Olyan szita sűrűségű szűrőn mondjuk? Azért sem paszíroztam ki, mert sokan írták, hogy ők aztán nem szórakoznak vele, így a természetes meg a rusztikus, ahogy most divatosan írják sokszor.
    Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az is megoldás! De kevés biztosan nem fog ártani.

      Törlés
    2. Én is magosan főztem be a bodzát, sőt almát sem tettem bele. Annyitól amennyit az ember egyszerre megeszik nem lesz baj. Nyilván nem kell egy egész üveggel megenni, bár nagyon finom. :D

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések