Vadgyümölcsös teakeverék házilag (és) Még nagyobb örömmegosztás.

Hihetetlen, de mégis (többször is megnéztem) 2. helyezett lett a kis Erdőkóstoló a Goldenblogon gasztro kategóriában. Megtisztelő a zsűri bizalma, köszönet érte!

Kicsit magamhoz térve, ha most lenne valami finom sütim előkészítve, akkor az következne, mondjuk vadalma pezsgővel, de nincsen. Van viszont finom erdőkóstolós teám. Talán ez is megteszi.

Gyümölcstea készítésbe kezdtem szárított vadgyümölcsökből. Azt gondolom talán különleges ízvilágú gyümölcsteák születhetnek aszalt vadgyümölcsökből, aromák és egyebek nélkül is. Próbálkozom. Még érnek a gyümölcsök, de folyamatosan aszalom őket.


A vadgyümölcsök legtöbbje igazán alkalmas aszalásra, hiszen kicsik, sokszor egészben is aszalhatók, ugyanakkor intenzív, a termesztetteknél gazdagabb ízviláguk egyedi aromát kölcsönözhet a teáknak. Nem mellesleg, szinte mindegyiknek van valamilyen gyógyhatása is. Téli hideg estéken, egy jó meleg, puha takaró alatt, egy jó könyvvel a kézben, egy forró ital ezekből......! Szóval nekem megéri a gyűjtögetést, pepecselést velük.

Aszalható, szárítható, nyárvégén, ősszel termő vadgyümölcsök:

- fekete bodza bogyó 
- galagonyatermés 
- kökény
- csipkebogyó 
- vadalma (szeletelve)
- vadkörte (szeletelve)
- fekete áfonya
- vörös áfonya


A lédúsabbak aszalásához az őszi, gyenge napsütés nem elég, ezekhez elektromos aszaló vagy fűtés-szezonban radiátor, villanykályha teteje, sütő, kemence használható. Régen nagyon ötletes aszalókat készítettek, egyszer majd azt is leírom.  

A csipkét, két végét levágva, és hosszában kettévágva, ezúttal kimagoztam (!). Minden elismerésem azoké, akik a hecsedlit is kimagozott csipkéből főzik.


A vadalmát és a vadkörtét nem magoztam, nem hámoztam, hanem egyszerűen leszeleteltem a magházuk (csutkájuk) körül. Sajnos nem tudom igazán leírni, milyen mennyei illatok terjengtek a házban, miközben a vadalma és a vadkörte aszalódott. Szárítunk rendszeresen termesztett almákat is, de azoknak nincs ilyen illata, ezt biztosan állíthatom.

 


Szárítottam még galagonyát, fekete bodzát (kökényt még csak ezután fogok). Késes darálóba (a botmixer tartozékaként van egy nem túl erős darálom) tettem fajonként őket, és kicsit megforgattam, de csak egészen keveset, hogy kicsivel apróbb darabok legyenek. A belül kemény magosokat csak annyira, hogy kicsit felszakadjon itt-ott a gyümölcshús, hogy könnyebben, gyorsabban kiázzanak majd a teában, de a magok egyben maradjanak.

Innen már csak fantázia kérdése a teakeverés. Lehet többféle keveréket  is készíteni, akár szárított virágokkal vegyesen. A keverékbe mehet vadrózsaszirom, bodzavirág, akácvirág, hibiszkuszvirág, és olyan levél-gyógynövények is, melyek élvezeti teaként is fogyaszthatók, mint  pl. az apróbojtorján, szederlevél. Egy csinos kis teásdobozba téve, ajándéknak is jó lehet, egy finom vadgyümölcs-vadvirág teakeverék.



Megjegyzések

  1. A vadgyümölcsös teakeverék méltó az ünnephez, szerény véleményem szerint tökéletes!
    Ölellek,

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok! Én is megtapasztaltam már az e fajta örömet: 2009-ben 7. lett a blogom a Helyi.érték kategóriában. (Azóta nem neveztem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm , és gratulálok neked is, ha megkésve is!

      Törlés
  3. Eddig még sosem használtam saját gyűjtésből hibiszkuszt. Kérdezném, melyik hibiszkusz virágszirmából lehet teát főzni ? Van az udvaron kint nagy bokor, lila és fehér virágú, illetve van olyan, ami cserépben él és télen be kell vinni valami melegebb helyre. Ennek piros a virága (bár tudom, van több színű is)
    Amit a húgomék Indiából hoztak, ez egész mélybordó és valami csodálatos tea készíthető belőle - de fogalmam sincs, milyen ez "eredetiben" ? Ez a kedvenc teám.
    Melyik itthoniból lehetne teát főzni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Hibiskuszok a Mályvafélék közé tartoznak, és nem mérgezők. Ami nálunk gyakori kerti faj, azok talán mind használhatók. Az utánajárok oldalán a blognak már egyszer a hozzászólások között írtam erről. Amit leginkább érdemes használni az, amit be kell vinni a szobába (Hibiscus rosa-synensis), mert a legszebben színez. Egyetlen egy fontos: terhesség idején tilos.

      Törlés
    2. Köszönöm. ki fogom próbálni - tekintve, hogy 68 évesen a terhesség már nem fenyeget. :-)
      Megkésve bár, (de törve nem) én is gratulálok - habár meg kell mondjam, első bejegyzésemkor azért nem tettem, mert engem az efféle dolgok nem nagyon "hatnak meg". Sokkal többre becsülöm a hűséges olvasókat és kommentelőket, mint a különféle címeket/rangokat.

      Törlés
    3. Nálam az "Utánajárok" nem működik..... :-(

      Törlés
    4. Köszönöm, mondhatnám én is, hogy nem érdekel a díj, és fontosabbak a hozzászólások és a látogatók. Persze fontosabbak, de azért jól esik az is, ha szakértők is azt mondják jó, amit csinálok.
      Hogy miért nem működik az utánajárok nálad ennek utánajárok, de kis időt kérek, mert ehhez az én informatikai tudásom nagyon kevés. Ha valaki ért ehhez segítsen kérem. És kérdezem hogy másnál is előfordul-e, hogy nem működik az utolsó oldal a felső menüben.

      Törlés
  4. Szeretettel gratulálok a Goldenblog 2. helyezéshez. Tényleg nagyon jó a blogod, gyakran jövök Hozzád!

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok a helyezéshez, igazán megérdemelted a csodás és egyedi blogoddal! És csatlakozom Mágihoz: igenis méltó a mai posztod az ünneplésre, hiszen ez igazán az "erdőkóstolásról" szól! :))

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok az előkelő 2. helyhez!Rászolgáltál!

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok az elismeréshez! Nagyon örülök, én is nagyon szeretem a blogodat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igazán örülök, én is szeretem a tiédet, sajnálom, hogy mostanában kevesebbet jelentkezel.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések