Egybensült borjúszegy cseresznyeszilvás barnamártással, zsemlegombóccal
A cseresznyeszilva (Prunus cerasifera) avagy a mirabolánszilva édes-savanyú lekvárja már nem először volt kiváló ízestője a marha- vagy borjúsültnek vagy más sültnek. Nagyon finom kéreg készülhet vele a sültek tetejére, sütés előtt vagy sütés alatt mirabilánlekvárral pácolva és a sütőlébe keverve is finom gyümölcsös és savas-édes ízeket varázsol a húsba. Ennek a borjúszegynyek a sütésekor még más vadnövénnyel, mégpedig kígyóhagyma sarjahagymákkal is fűszereztem a húst fokhagyma helyett, 3-4 nagy sarjhagymás virágzatot szétmorzsolva adtam a húshoz sütéskor.
Elkészítés:
A borjúszegy úgy másfél kilógrammos volt, egészben, egyben sütöttem. Pár órával a sütés előtt sóval, őrölt fekete borssal, kevés őrölt köménnyel, majoránnával, citromos borssal és oregánóval, olajos-mustáros és csereszenyeszilvalekváros keverékkel bepácoltam a húst. Majd vasserpenyőben, lefedve, kevés vizet öntve alá és kb. egy dl-nyi cserszenyszilvalekvár felét is húsra kenve, hozzáadva a kígyóhagyma sarjhagymákat, pár babérlevelet és egy feldarabolt, nagy, édes almát is, kis lángon sütöttem-pároltam a húst. Közben egyszer megfodíttottam és a másik felét is megkentem a lekvárral és fűszereztem újra a fenti fűszerekkel. Közben kóstoltam a levét, sóztam és ha kell még lehet fűszerezni. Mikor porhanyósra sült-párolódott a hús, kivettem a serpenyőből, a közben sűrűre párolódott levéből. A levet átpasszíroztam, az almahéj és kígyóhagymák hártyás héja maradt fenn a szűrőn meg a babérlevél. A hús tetejét a szószból rákenve keveset, forrólevegős sütővel kissé kérgesre pirítottam, majd behűtöttem és hidegen szeleteltem, melegen nehéz szépen. A szószos sűtőlével nem kellett sok mindent csinálni, kissé édesítettem, újraforraltam és táláskor a szeletelt húsra öntöttem belőle. TIPP: cseresznyeszilva helyett más édes-savanykás lekvárral vagy közvetlenül a gyümölccsel is hasonlóképp süthető. Aki nagyon hagymásan szereti az ételeket, az ebbe is tehet sütés előtt, a hús alá, de anélkül is nagyon finom lett.
A zsemlegombóc kockára vágott, pici zsírban pirított rozskenyérből és tojásból, lisztből, vízzel kevert nokedli vagyis galuska tésztából készült. Nem mértem, cseppenve folyó keverék kell, és óvatosan kanállal kell a gombócokat a forró vízbe engedni, kevergetve megfőzni. Azonnal felülnek a víz tetejére a kenyér miatt, így 8-10 percig érdemes még főzni őket, majd jó ízű, 1-2. kanálnyi olvasztott zsírra kiszedve, azzal összekeverve, megsózva lehet tálalni.
Cserszenyszilvás-kérges töltött hústekercsek ITT találhatók
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése