Cseresznyeszilvás-kérges, aszaltfügével töltött csirkemelltekercsek

cseresznyeszilva (Prunus cerasifera) avagy a mirabolánszilva, és még sok más tájneve is van, édes-savanyú lekvárja már nem először volt kiváló ízesítője sülteknek. Nagyon finom kéreg készülhet vele a sültek tetejére, sütés előtt vagy sütés alatt pedig mirabilánlekváros keverékkel pácolva vagy a sütőlébe keverve is finom gyümölcsös és savas-édes ízeket varázsol a húsba. Az édes-savanyú kéreg és az aszaltfüge töltelék pedig nagyon jól hatott együtt a sós hússal. 


Elkészítés: A csirkemelleket középvonaltól két oldara bevágva, majd kiterítve kiklopfoltam, fűszereztem sóval, őrölt fekete borssal, apróra vágott fokhagymával, majd aszalt fügével megtöltöttem, feltekertem, természetes anyagú spárgával két-három helyen körbekötöttem. Kivülről is fűszereztem és megkentem vajból, olívolajból, mustárból és egy másfél decis kis üvegnyi cseresznyeszilva-lekvárból készült páccal. Vaslábasban, kis lángon, lefedve, kis vizet, kis olajat aláöntve sütöttem-pároltam a tekercseket, időnként megfordítva és pótolva az elpárolódott levet (mellettük egy marhaszegyet is sütöttem, azt is hasonlóképp pácolva). Mikor puhára sültek, újra a vaslábasból kivéve újra megkentem a páccal és forrólevegős sütőben rápirítottam a kérget. Ha szükséges, újra lehet kenni és pirítani a páccal, vastagabb lesz a kéreg. Könnyen ráéghet viszont, figyelni kell rá. TIPP: Más savanykás vadgyümölcslekvárral is készühet sült hasonlóképp. Tölteléke más is lehet, pl. a zöld a képen csalános sajtos.

Cseresznyeszilvás fűszerezésű borjúsült ITT található.    

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések