Salátafőzelék salátaboglárkából
A salátaboglárka az első tavaszi vadzöldségek között is igen korai, márciusra már gyakran virágzik a melegebb helyeken, de a hűvösebb zugokban, északi lejtőkön, völgyekben még most március közepén nem virágzik, ott gyűjthető, ehető. Ez a növény ugyanis csak virágzás előtt ehető, és akkor is inkább főzve, párolva vagy öntött salátaként, legalább forrázva. Erről bővebben ITT írtam, a faj vadzöldségként bemutatásában. Hagyományos elkészítéssel sem nyersen fogyasztják, elsősorban salátalevesként vagy öntött salátaként volt kedvelt régen is, és ahol fennmaradt, ott ma is. Én most kicsit sűrűbbre, salátafőzelékszerűen főztem.
Elkészítés:
A salátaboglárka leveleit ajánlott úgy gyűjteni, hogy ne húzgáljuk ki tövestől a növényt, egyenként lecsippentve vagy ollóval. Ezután érdemes átnézni még mosás előtt, nem került-e bele valami nem ehető.
Kis zsiradékon (tetszőleges olaj vagy zsír) fokhagymát pirítottam illatosra, majd hozzáadtam a megmosott kissé összevágott saltaboglárkát és kevés apróra vágott zöldhagymaszárat is, ezeket kevergetve megfonnyasztottam a zsiradékon, majd vízzel felöntöttem, sóztam, szerecsendióval, tört borssal fűszereztem. Mikor puhára főtt tejjel és tejföllel kikevert (rizs)liszttel behabartam. A riszliszttel már nem főzöm forrás után, gyorsan besűrűsödik. Ízlés szerint édesítem még picit, lehet savanyítani is citromlével, ecettel vagy kis sóskával együtt főzni. A fokhagyma helyett medvehagyma apróra vágott leveleivel is főzhető. A látszatnál sokkal több levél van benne, csak a riszlisztes habarás elég jól fed. :)
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal. Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése