Bodzavirágos, fenyőrügyes, szamócás limonádé

Áztatott hideg italt, fűszeres limonádét sokféle illatos ehető/iható virágból és gyümölcsből vagy fűszeres ízű zöld növényből készíthetünk. Fontos, hogy ehető legyen a növény, fűszernövény vagy legalább enyhe hatású gyógynövény legyen. A legnépszerűbb, erősen aromás ilyen virág kétség kívül a fekete bodza virága. (A hazai bodzafajok bemutatása  ITT olvasható.) Virágtányérjait hideg vízbe áztatva fűszerezve bodzaavirágos limonádét vagy sűrűre készítve, szörpöt kapunk.  Más fűszeres növényekkel vagy gyümlcsökkel kombinálva is lehet kísérletezni az ízekkel. Ha az italt hűtőbe tesszük és hidegen áztatjuk, először cukor nélkül, akkor finom limonádét kapunk. Limonádénak nevezem, mert a citromos íz általában fontos ezekben. A savak tartósítanak is, a  citromlé pedig segíti a virágok színét is kiázni, hat a barnulás ellen. Citrom helyett enyhe saját készítésű ecetet is lehet használni, mint pl. ebben  az italban. 

Az ilyen áztatott italt készthetjük úgy is, hogy pezsgős üdítő legyen belöle vagyis megerjedjen és az erjedés elején képződő széndioxid-buborékokat élvezhetjük pezsgésként. Ilyen laktofermentált pezsgőitalt készítettem  más sokféle növényből, sokféle kombinációban. ITT lehet ezeket bömgészni.      


Elkészítés: Egy, vagy több szélesszájú csavaros üvegben hideg vízbe áztattam a fűszernövényeket (bodzavirág, lucfenyő tavaszi hajtása /rügy/ szamóca, szárított japánbirs). A gyümölcsöt érdemes egészen apróra vágni vagy vékonyra szeletelni, jobban kiáznak az ízek. A lucfenyőrügyet klopfolóval megütögettem, hogy felszakadjon a levél és jobban kiázzon rövid idő alatt is az íze, de apróra is lehet vágni, úgy is jó. Ha nem zavaró a zöld szín, akkor a fenyőrügyet előzetsen vízzel turmixolva, leszűrve már csak a fenyős ízű vizet öntjük a többi fűszernövényre. Citromhéjat is érdemes belereszelni, és üvegenként 1 vagy fél citrom  levét is belecsavarni. Savanyít még a magas C-vitamintartralmú japánbirs is. Én hűtőbe téve áztatom 1-2 napot az italt. A mennyiségekkel, arányokkal érdemes kísérletezni. Ha kiáztak az ízek, leszűrve, ízlés szerint édesíthető, és már iható is.     

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések