Csalános szósz főtt burgonyával és tükörtojással

A csalán mindig és mindenkor kéznél van, így érdemes gyakran használni, különösen, hogy számos táplálkozási erénnyel rendkezik. Ezekről itt bővebben. Ahogy a korábbi bejegyzésekben is olvasható, csak a csalán fiatal, friss hajtása ehető, mindig a legfelső pár új levél csak. Az összegyűjtött csaláncsúcsokat, hogy jobb ízük és szebb színűk legyen én mindig blansírozom. Ezután már nem is csípnek. Blansírozás után kicsavarva, lazán egy dobozba téve hűtőben egy hétig eláll.
Ehhez a szószhoz a blansírozott hajtáscsúcsokat apróra vágtam, fokhagymás olajon átpirírtottam, majd vízzel felöntve, fűszerezve (gyömbér szerecsendió, órölt bors, só, pici édesítés) megfőztem. Ezután tejes-tejfölös habarással (én rizsliszttel kikevert tej és tejföl keverékével habartam) szószos állagúra sűrítettem. Külön megfőzött burgonyával szoktam tálalni és a tükörtojás is jól megy hozzá. (A szószba víz helyett akár a burgonya főzőleve is használható.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések