Vadvirágos és -magos, sajtos sós keksz

Vannak olyan apró, ehető vadvirágok és később termések vagy magok amelyekre kevésbé figyelünk fel. Ezekre nem az a jellemző, hogy ékes díszei lesznek a tányérnak, sokkal inkább az, hogy hasznosak, továbbá kicsit több munkával jár, de nagyobb mennyiségben gyűjthetők. A csalánról tudjuk, hogy kora tavaszi friss hajtása, később pedig legfelső levelei ehetők. Nem kell azonban elmennünk mellette akkor sem, ha már virágzik: ilyenkor a virágos hajtásvégeket lehet gyűjteni. Sőt, a lemorzsolt virágok és később a termés vagy a magok is ehetők. Belesüthetők kekszekbe, kenyérbe, beleszórhatók müzlibe, joghurtba. Hasonlóképpen tehetünk a felvirágzott mezei sóska (Rumex acetosa) savanykás, apró virágaival, valamint a széles vagy a kereklevelű útifű (Plantago spp.) virágaival, terméseivel is. Utóbbiak mint apró gyöngyszemek sorakoznak a száron, ahonnan egy mozdulattal lehúzhatók.
A tészta hozzávalói: 150 g finomliszt, 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 100 g magkeverék (fekete szezámmag, kendermag és kevés lenmag darabosra darálva), 150 g morzsásra darált kemény sajt, 100 g víz, 120 g zsír, 1 tk. só, 40 db pitypangvirágfészek kitépett virágai vagy más színes ehető virágszirom (akár szárított is jó), 3 ek. csalán- és/vagy útifűvirág vagy termés/mag. A hozzávalókat összegyúrjuk, 2 mm vastagra kinyújtjuk, majd a kiszúrt kekszeket 160 fokos sütőben roppanósra sütjük.


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések