A közönséges pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) a sokoldalú, fűszeres ízű, ehető vadnövény

A káposztafélék közé tartozó közönséges pásztortáska igen gyakori, mezei növényünk, gyomnövény. Főként gyepekben, tarlókon, utak mentén, kertekben fordul elő. Tőlevelei kedvező körülmények között, jó talajon, nagy, gazdag levélzetű tőrózsát képeznek, melyek salátaként levélzöldségként ehetők. A növény minden része ehető, de kevéssé zsenge, mint a fiatal tőlevelek. Sok élőhelyén sajnos alig képez tőrózsát, azok is aprók, és gyűjtésük is sokszor nehéz a sok egyéb gaz között. A levelek lágy, kellemes ízűek, olykor enyhén vagy évszaktól is függően, akár erősen tormás, csípős ízűek vagy zsázsaszerű ízűek.

pásztortáska tőrózsája gazdag levélzettel

Felismerése: Egynyári vagy kétéves növény, ha kétéves, akkor tőrózsában telel át.  30-60 cm magasra nő virágzáskor. Virágai fehér, apró, négyszirmú, keresztes virágok, a szár növekedésével együtt folyamatosan képződnek a szár csúcsán, miközben az alsó virágokból már kialakul a szív alakú becőke termés is. A tőrózsa levelei hosszú, nyelv alakúak, enyhén szőrösek és akár a levél középeréig is bemetszetten, szárnyasan tagoltak. Legjellemzőbb ismertetője azonban a jellegzetes, szív alakú termése, melyek körben ülnek a száron. Fontos virágzás előtt és termés nélkül is felismerni, hiszen tőrózsái virágzás előtt a legzsengébbek. A hozzá némileg hasonló galléros tarsóka (Thlaspi perfoliatum) is elég gyakori faj, levelei szintén ehetők, tőlevelei – a pásztortáskával szemben – a virágzás idejére már elenyésznek.
Gyűjthető, ehető növényi részek: A tőrózsa fiatal leveleit gyűjtsük, vagy a hajtást a virágzás kezdetén. Keressünk a nagyobb tőrózsájú és nagyobb levélzetű töveket. Termései a kis szív alakú pásztortáskácskák és magjai is szedhetők fűszerként vagy salátába; virága lehet ehető salátadísz.
Gyűjtés: Tavasztól virágzásig, az áttelelő tövek leveleit, ha jó állapotúak télen is. Virágát, termését gyűjthetjük, amikor azok megjelennek, zsengén. Magja fűszernek szárítva is használható.
Felhasználása: Nyersen és főzve egyaránt ehető. Legfinomabb nyersen salátába, más salátanövényhez keverve. De tehető levesekbe, túrós vagy tojásos ételekbe is. Ha az íze erősebben csípős, akkor fűszerként kisebb mennyiségben lehet használni.
Táplálkozási értéke, hatásai, óvatosság: A levelek vasban, kálciumban  és C-vitaminban gazdagok, káliumot is tartalmaznak. Mértékkel fogyasszuk inkább, más növénnyel keverve, gyógyhatásaival, hatásaival is számolva. Vérzéscsillapítóként ismert leginkább, de szívre való és más hatása is tudott, ezért egyes kockázati tényezők (pajzsmirigy-, vérnyomás- és szívbetegség, depresszió és terhesség) esetén ajánlott az érintetteknek betegségük, állapotuk esetére vonatkozóan a növény használhatóságának, illetve kockázatainak utánajárni.

A bejegyzésekhez felhasznált források: itt



**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések