2018. április 10., kedd

A cseh kucsmagomba a konyhámban

A cseh kucsmagomba a tavasz első gombája, együtt nőhet a fattyú kucsmagombával is. Az ízletes és a hegyes kucsmagomba is kerülhetne a konyhámba, de nem szokott, mert leginkább a nyáras ligeterdőket kedvelő cseh kucsmával találkoztam eddig. Sokan kedveljük, és alig várjuk ezeket az első tavaszi gombákat. Felismerésük sem nehéz, de a saját gyűjtésű gombát lássa szakellenőr, mert akad mérgező, némileg hasonló faj is ebben az időszakban. A Netgombászt is érdemes megnézni, mit írnak a kucsmagombákról és felhasználásukról. Nagyon fontos a 20 perces sütés-főzés, hőkezelés, mert ezek a gombák csak ezzel feltétellel válnak ehetővé. Sajnos nem minden év jó kucsmás év, szeszélyes gombák ezek, de az idei, 2018-as év jónak tűnik.


Gyűjtés, tisztítás: Nyárligetekben, folyóparti ártéri erdőkben kereshetjük a cseh kucsmát és a fattyú kucsmagombát is. Nyersen törékeny gombák, óvatosan kell szedni, szállítani, főzve azonban már rugalmasak lesznek. Gyűjtéskor érdemes arra figyelni, hogy az öregedő gombák sötétebbre barnulnak, kissé feketednek itt-ott, azokat már nem érdemes hazavinni, mert gyorsan romló alapanyag a gomba.
Mint minden gombát, ezt is már az erdőben a lehető legjobban meg kell tisztítani. Földes tönköt nem teszek soha a kosárba, és mindent, ami nem gomba azt lesepregetem róla, mielőtt a kosárba kerül. A gombát általában nem mosom meg, de ha mégis mosni kell, akkor folyó vízben, soha nem vízbe áztatva. A cseh kucsmát nem szoktam megmosni, hiszen én mindig leforrázom vagy előfőzöm és ez felér egy alapos mosással is. Ha mégis marad rajta törmelék vagy homok, akkor azt hagyom leülni a forrázó vagy főző víz aljára. Szárítani is természetesen mosás nélkül ajánlott. Mosásnak úgyis alkalmas lesz majd az a víz, amibe be kell áztatni felhasználás előtt a szárított gombát, hogy visszakapja víztartalmát.    

Elkészítés: Főzés után a gombák rugalmassá váló kis kucsmája jól tölthető mindenféle finomsággal. A cseh kucsma, aminek tönkje pillanatok alatt kipattintható a süvegből, különösen alkalmas erre. Megtöltés után aztán tepsiben, szósszal leöntve süthető, vagy akár töltve, majd panírozva ki is rántható. Főzéskor nem kellemes a konyhában terjengő illat,  ezért én az első levet, forrázó- vagy főzőlevet leöntöm. Nem kedvelem töményen, tehát gombapörkölt helyett inkább levesbe, rizottóba, tésztaszószba, tojásba kerül kisebb mennyiségben. 

A kucsmagombák jól is mutatnak az ételben, a kis süvegeket egyben hagyva vagy félbevágva, izgalmas, ahogyan mintázatuk átsejlik a szósz anyagán. Rövidebb sütésidejű pitéket, kenyérlepényt, pizzát is dekorálhatunk vele, tapasztalatom szerint nem ég meg a tetejükön.

Óvatosság: Csak feltételesen ehető gomba! Csak 20 perces alapos sütés vagy fűzés után válik fogyaszthatóvá. Saját gyűjtésű gombát lássa szakellenőr!

kucsmagomba tejszínes szószban
Kucsmagombás, vadzöldséges sós pitécskék
kucsmagombás rizottó
kucsmagombás vadzöldségleves
tojáscsiga betéttel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...