A cseh kucsmagomba a konyhámban
A cseh kucsmagomba a tavasz első gombája, együtt nőhet a fattyú kucsmagombával is. Az ízletes és a hegyes kucsmagomba is kerülhetne a konyhámba, de nem szokott, mert leginkább a nyáras ligeterdőket kedvelő cseh kucsmával találkoztam eddig. Sokan kedveljük, és alig várjuk ezeket az első tavaszi gombákat. Felismerésük sem nehéz, de a saját gyűjtésű gombát lássa szakellenőr, mert akad mérgező, némileg hasonló faj is ebben az időszakban. Ennek a gombafajnak a megítélése sem mind országban egyértelmű, mivel gyakrabban okozott mérgezási tüneteket, éppen ezért ld. a végén Óvatosság pontot is! És éppen ezért nagyon fontos a 20 perces alapos sütés-főzés, hőkezelés, mert ezek a gombák csak ezzel a feltétellel válnak ehetővé (Forrás). Sajnos nem minden év jó kucsmás év, szeszélyes gombák ezek. Cseh kucsmagombás receptek, írások IDE kattintva böngészhetők még. Továbbiak a kép után
Gyűjtés, tisztítás: Nyárligetekben, akácos nyárasokban, patakparti és folyóparti ártéri erdőkben kereshetjük a cseh kucsmát és a fattyú kucsmagombát is. Nyersen törékeny gombák, óvatosan kell szedni, szállítani, főzve azonban már rugalmasak lesznek. Gyűjtéskor érdemes arra figyelni, hogy az öregedő gombák sötétebbre barnulnak, kissé feketednek itt-ott, azokat már nem érdemes hazavinni, mert gyorsan romló alapanyag a gomba.
Mint minden gombát, ezt is már az erdőben a lehető legjobban meg kell tisztítani. Földes tönköt nem teszek soha a kosárba, és mindent, ami nem gomba azt lesepregetem róla, mielőtt a kosárba kerül. Mosni, ha homokos megmosom, ha tisztának látszik akkor - mivel úgyis előfőzöm - nem szoktam. Előfőzöm, mert az első főzéskor igen kellemetlen szagot áraszt és a főzőlé sem kellemes ízű. Ezen felül kötelező is a legalább 20 perces főzése, alapos főzés nélkül mérgező gomba, de még alapos főzés melett is van, akinek gondot okoz fogyasztása, így biztonságosabbnak érzem a család minden tagja számára. Szárítás előtt nem mosom meg. Mosásnak alkalmas lesz majd az a víz, amibe be kell áztatni felhasználás előtt a szárított gombát, hogy visszakapja víztartalmát. Van, aki biztos akar lenni abban, hogy nincs a gomba üreges belső részében semmi szennyezés vagy elbújt rovar, ezért ketté vágja hosszában a gombákat, hogy ezeket látni lehessen. A mossuk vagy nem mossuk az erdei gombákat kérdésben ITT írtam még.
Elkészítés: Főzés után a gombák rugalmassá váló kis kucsmája jól tölthető mindenféle finomsággal. A cseh kucsma, aminek tönkje pillanatok alatt kipattintható a süvegből, különösen alkalmas erre. Megtöltés után aztán tepsiben, szósszal leöntve süthető, vagy akár töltve, majd panírozva ki is rántható. Főzéskor nem kellemes a konyhában terjengő illat, ezért én az első levet, forrázó- vagy főzőlevet leöntöm. Nem kedvelem töményen, tehát gombapörkölt helyett inkább levesbe, rizottóba, tésztaszószba, tojásba kerül kisebb mennyiségben, de a pörkölt sem kizárt azért. Gombatartósítás módjairól ITT írtam.
A kucsmagombák jól is mutatnak az ételben, a kis süvegeket egyben hagyva vagy félbevágva, izgalmas, ahogyan mintázatuk átsejlik a szósz anyagán. Rövidebb sütésidejű pitéket, kenyérlepényt, pizzát is dekorálhatunk vele, tapasztalatom szerint nem ég meg a tetejükön.
Óvatosság: Csak feltételesen ehető gomba! Legalább 20 perces, alapos sütés vagy fűzés után válik fogyaszthatóvá. Várandósoknak és kisgyrekenek nem ajánlott! Van akinek még alapos sütés főzés és első főzőlé elöntés mellett is problémát okozhat, ezért első fogyasztáskor mindenki legyen óvatos! ITT írtam az egyéni érzékenységtől függően problémás gombákról. Saját gyűjtésű gombát lássa szakellenőr! Fogyasztásában alapos sütés-főzés mellett is mértékletességet ajánlanak, nagy mennyiségű és gyakori ismételt fogyasztását tehát nem javasolják.
Óvatosság: Csak feltételesen ehető gomba! Legalább 20 perces, alapos sütés vagy fűzés után válik fogyaszthatóvá. Várandósoknak és kisgyrekenek nem ajánlott! Van akinek még alapos sütés főzés és első főzőlé elöntés mellett is problémát okozhat, ezért első fogyasztáskor mindenki legyen óvatos! ITT írtam az egyéni érzékenységtől függően problémás gombákról. Saját gyűjtésű gombát lássa szakellenőr! Fogyasztásában alapos sütés-főzés mellett is mértékletességet ajánlanak, nagy mennyiségű és gyakori ismételt fogyasztását tehát nem javasolják.
Leírt mérgezési tünetek: Még halálesetet is okozott a nem megfefelő idejű főzése. Egy amerikai gyakorlott gombász férfi tábori, szabadtűzi körülmények között, feltehetően nem megfelő ideig főzött gombától halhatott meg. Gyakori vagy egyszerre nagyobb adagú fogyasztás az arra érzékenyeknél súlyos gasztrointesztinális tüneteket, kisagyi tüneteket,, mint izomkoordináció elvesztését okozhatja, és akár alkoholintolerancia is kialakulhat. Nem tudják milyen méreganyag van benne, de a mérgezési tünetei hasonlítanak a giromitrin okozta mérgezéshez. A giromitrin sütés-főzés és főzőlé elöntés mellett is maradhat még az ételben, ezért kisgyereknek és várandósság esetén nem ajánlott fogyasztani.
![]() |
kucsmagomba tejszínes szószban |
![]() |
Kucsmagombás, vadzöldséges sós pitécskék |
![]() |
kucsmagombás rizottó |
![]() |
kucsmagombás vadzöldségleves tojáscsiga betéttel |
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Milyen érdekes, hogy ez a külföldi oldal az ízletesen kívül mindeniket mérgezőnek minősíti, sőt hamisnak (: de nagyon jól elmagyarázza a megkülönböztetésüket, a képek is sokat segítenek a határozásban
VálaszTörléshttps://blog.curativemushrooms.com/real-morel-vs-false-morel
nálunk legalább 20 perces alapos főzéssel ehető
Törlés