Csipkegrappa, kökénylikőr, galagonyás vörösbor

Vadgyümölcsös likőrök és gyomorkeserű-italok a gyümölcsök áztatásával, fűszerekkel, cukorral/cukorsziruppal készíthetők valamilyen alkohollal keverve.

(Kiegészítés 2024-ben: A bejegyzés régi, azóta további gyógyitókák is felkerültek a blogra, ezek között ITT lehet böngészni. Van borbolyalikőr, kamillás körtelikőr, rozmaringos fenyőlikőr, gyógyfüves ágyaspálinka, vadszedres ágyaspálinka pl.) 

Kökénylikőr: 
Hozzávalók: 50 dkg kökény, 50 dkg cukor, 6 dl gin / vodka. A kökényt tegyük széles szájú üvegbe, kissé megszurkálhatjuk, felsérthetjük  a héját előzetesen pl. villával. Szórjuk a kökény tetejére a cukrot, majd öntsük fel a a ginnel vagy vodkával. Naponta egyszer rázogassuk meg, hogy a cukor szép lassan feloldódjon. Október végétől készíthető minél érettebb kökényből. A kökény akár utólagosan érlelhető kiterítve vagy alma közé téve egy hálós zsákban. Amikor a likőr már szép színt kapott a kökény kiázó aromáitól és színeitől, szűrjük le, majd töltsük likőrösüvegbe. Lehet fűszerezni esetleg citrom vékonyan levágott (csak a sárga rész) héjával vagy egész fahéjjal, vaníliarúddal is. A fűszerek áztatása kóstolás mellett ajánlott, a cukor mennyisége sincs kőbe vésve, lehet kevesebb vagy akár több is, de akár mézzel vagy aszalt gyümölcsökkel, pl. mazsolával is édesíthető a likőr cukor helyett. Az alkoholfok vízzel hígítva csökkenthető. A recept nem saját, az eredeti oldalon már nem érhető el. Óvatosságként utólagos kiegészítés: Az áztatási idő ne legyen túl hosszú, hogy a kökénymagokból a ciánid-tartalom ne ázzon ki, emiatt a kökény mennyisége sem legyen túl sok. Az esetleg kiázott cianid enyhe melegítéssel (26 C-fok fölé) és sűrű kevergetéssel kipárologtatható, valamint leszűrés után a hosszabb idejű (pár hónap) állás/tárolás során szintén csökken a mennyisége. Aki még óvatosabb, az inkább csak a kökény gyümölcshúsát valahogy kimagozva áztassa az alkoholba. Fogyasztásában is mértékletesség ajánlott.  

Sloe gin - Kökény likőr az angliai magyar horgászok  receptje szerint ITT
  


Csipkegrappa:
Magozzunk ki kb. 1/2 kg csipkebogyót és tegyük annyi mézbe, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 1-2 napig, majd öntsük fel kb. 1/2 l száraz fehérborral. Zárjuk le légmentesen és 30 napig érleljük, miközben minden nap rázzuk fel.

Zöldcitromos csipkegrappa: 
2 zöld citrom karikázva, aki nem szereti a kesernyés ízt, annak csak a vékony zöld héja, 
méz ízlés szerint, 
kb. 1/2 kg friss csipkebogyó magozva vagy félbevágva
1/2-1 liter fehérbor 

Én nem áztattam külön előzetesen mézbe a csipkebogyót, hanem mindent egyben egyszerre a borba 2 hónapra (közben a keserűség ellenőrzése miatt érdemes kóstolni, és ha túl keserű, kivenni a citromokat). A fehérborból nekem szép aranybarna ital keletkezett, nagyon finom. (A recept eredetileg a biotippek.hu-ról, de az oldal már nem működik.) 


Galagonyás gyógyvörösbor:
Egy kedves ismerősömtől hallottam, hogy apukája a galagonyatermést vörösborba áztatja és utána finom és nem mellesleg kettős gyógyhatású borocska keletkezik. Arányokat nem tudok, kísérletezésre vár a dolog, de túl töményen és túl sokáig nem ajánlott galagonyát áztatni, mert hasonlóképpen a kökényhez, a magja cianid tartalmú. Fogyasztásakor pedig szintén ajánlott a mértékletesség. A  hazai, vadon élő galagonyák bemutatása ITT olvasható.

Régi gyógyborok gyógypálinkák ide kattintva - Ez egy nagyszerű összeállítás a finom és nem mellesleg gyógyhatású italok készítésről, ahogy egykor ük-, déd-, és nagyapáink készítették (mert ezekkel biztos nem anyáink bíbelődtek, vagy igen?)    
Sokféle vadgyümölcsbor - Kökény, csipkebogyó, fekete eper, málna, fekete ribizli , és más borok készítése  Liliomreceptjei között. úgy látom jó ideje már nem újul a blog, de azért érdemes itt körülnézni. 

Zölddiólikőr sok recept található itt pl. egy Kaldeneker receptet: diólikőr
Lajos Mari diólikőr pedig ide kattintva: diólikőr 

További likőrök a blogon: 

Megjegyzések

  1. Ez hasznos összeállítás volt:) Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz dolgok. Kökény likőrt már én is készítettem csak én fűszeresen.

    VálaszTörlés
  3. Szuper ötletek,és összeállitás!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök a sok jó receptnek, ma szedtem csipkét, a lekváron kivül kipróbálom a mézes csipkegrappát, azonkivül gyönyörű érett kökényt is, abból lesz egy kis likőr, nagyon jó ötlet karácsonyra ajándékba , köszönöm.A fotók is nagyon szépek, izlésesek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha tetszenek és biztos minden finom lesz, amit készítesz!

      Törlés
  5. De szuper ☺️ köszönöm szépen 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök, ha tetszik, köszönöm én is! :)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések