Vadkörteleves és más vadkörteségek



A vadkörteleves elkészítése: 
Az érett, feldarabolt vadkörtét feltettem főni fahéjas, csipet sós, és csak icipici vaníliás cukorral édesített vízben. A vadkörte éretten ugyanis elég édes. Nem igazán volt energiám magozgatni az apró terméseket, így egy az egyben ment a vízbe, csak az egyik, száraz-csészeleveles végét vágtam le. Amikor megfőtt botmixerrel kicsit átdolgoztam, annyira, hogy a magokat ne vágja szét a mixer kése, majd paradicsompasszírozón áttekertem. Citromhéjjel, pici citromlével ízesítettem. Isteni lett. Úgy terveztem eredetileg, hogy tejes-tejszínes pici vanília pudingporos habarással besűrítem, de megkóstoltam, és nagyon finom volt anélkül is. Egy különleges aromájú és illatú gyümölcsleves született. Legközelebb a habarással is megkóstolom. A bejegyzés alján további vadkörtés recepteket gyűjtöttem össze. Manapság kevesen használják, pedig valamikor igen fontos szerepe volt, de erről még írok majd. 
  

A vadkörtéről: 
A vadkörte (Pyrus pyraster) vagy vackor (Süsü kedvence) nem túl gyakori elegyfa lombos erdeinkben. Inkább legelők szélén, fás legelőkön, utak mentén fordul elő. Valaha sokkal gyakoribb volt, mert gyümölcse miatt meghagyták minden példányát. A termesztett, nemesített körték mellett azonban jelentősége igencsak lecsökkent, talán csak egy két "elvetemült" pálinkafőző gyűjti nagyobb mennyiségben.  

Felismerhető jellegzetesen ágtövises ágairól, négyszögletesen repedező kérgű törzséről, sötétzöld, fényes, vastag, merevebb leveliről, tavasszal még lombfakadás előtt, hófehér virágba boruló koronájáról, és persze apró, körtécskéiről, amik jó esetben is inkább csak nagyobb diónyi méretűek. A gyümölcsre jellemző, hogy leszedve gyorsan utóérlelődik, egy két nap alatt szottyós lesz, belül megbarnul. 




Vadkörteségek gyűjteménye - vadkörte receptek:

Bakonyi vadkörteleves:
Hozzávalók: vadkörte, só, citromfű, tej, liszt.
Elkészítés: Az érett puha vadkörtét citromfűvel, sóval ízesített vízben megfőzték, és liszttel elkevert tejjel behabarták, jól kiforralták. (forrás: Szigeti Andor: Népi konyha - Dunántúli tájak ételei)

Vadkörtecsűgör, dédapáink vadkörteitala

A vadkörteszörp igen különös aromájú, biztosan készítek majd, addig is ajánlom az alábbi recepteket:
Vadkörteszörp (nem mellesleg körtelikörrel feltunningolva) - Finomreceptek.hu
Vadkörteszörp - A BIOKERT és a Drótpostagalamb recepttára

Vadkörte aszalás, és az aszalt vadkörte felhasználása -Biofa.hu

Vackor csűgör - Gastronomy3.sokoldal.hu/szekelyreceptek - ez egy hidegen fogyasztható vadkörteital ( ázalékital) de csak addig jó, míg meg nem erjed.

Útszéli süti vadkörtével - Fűszer és lélek

MESE is van!: A vadkörtés ember - Mátyás király meséiből


Virágzó vadkörték egy ormánsági legelőn a 90-es években valószínűleg
ma már nincsenek meg

Megjegyzések

  1. Nagymamám meg szokta aszalni a vadkörtét, amit nálunk vackornak neveznek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati! Én is sokat olvastam arról, hogy régen alap dolog volt hogy a vadkörtét aszalták, és télen abból készült leves vagy teába tették. Olyan illata, aromája van ugyanis a vadkörtének, hogy az ember nem is gondolná hol fér el ebben az apró gyümölcsben. Nagymamád mit készített az aszalt vadkörtéből?

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések