Bodzavirág szárítva teának, fűszernek
Bodzavirág (fekete bodza) szárítva teának, teakeverékbe, fűszernek későbbre is eltehető. Kellemes aromája miatt több teakeverékbe is beleteszik a gyártók ízjavítónak. Fűszerként pedig szárítva is jól használható pl. fűszerecetben, lekvárokban, kompótokbna, madártejben is pl.
Fürtökben szárítom fektetve, szellős helyen, majd lemorzsolom a virágokat, virágporral együtt teszem üvegbe. (A hazai bodzafajok bemutatása ITT olvasható.)
Mire jó? Teának, gyógyteának, kihűtve, bodzavirágos limonádénak, balzsamecetnek, fűszerecetnek.
A bodzavirágot érdemes virágzás elejétől gyűjteni, mondhatnám, minél előbb, mielőtt megtalálják a levéltetvek:)
Nem egyszerre virágoznak a bokrok. Meleg helyeken előbb, északi lejtőkön völgyekben később. Az első virágok kinyílása és az utolsók között ugyanazon környéken lehet akár egy hónap eltérés is. Szárítás szellős helyen, félárnyékon, nem tűző napon. Én simán fektetve szoktam, vagyis kiterítve a virágtányérokat, szárral felfelé, és csak már megszáradva morzsolom le a virágokat. Akkor sikeres a szárítás, ha nem barnulnak be a virágok. A virágport se dobjuk ki, ki fog peregni, ezért olyan felület kell, ami megfogja a virágport. Szúnyoghálós szárítókeret alá is érdemes tenni valamit, amire ráhullhat a virágpor.
FONTOS: Erősebb teaként fogyasztva vízhajtó, hashajtó hatása erősebben érvényesülhet. Meghüléses betegségekeben ízzasztó hatású. Élvezeti teaként ezért teakeverékben ajánlott elsősorban inni.
**********************************
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése