Vadszedres pezsgőital

Pezsgős, szénsavas, alkoholmentes italt tejsavas erjesztéssel készíthetünk. A tejsavas erjedés elején a cukorból keletkezik a szén-dioxid, ami pezsgőssé teszi az italt. Fontos, hogy ne alkoholos erjedés induljon el, ezért tejsavbaktériumok hozzáadásával irányíthatjuk a tejsavas fermentálás felé az italunkban a folyamatokat. Tejsavbaktériumokat gyógyszertárban vásárolt probiotikum-készítményből vagy joghurtsavóból vagy egy előzetesen készített ugyanilyen italból adhatunk az új italunkhoz. Tejsavbaktériumok hozzáaádsa nélkül is lehet persze készíteni, a citromlé és a pici só hozzáadása a tejsavbaktériumok szaporodását segíti, gátolja az élesztőgombákét, amitől alkoholos lesz az ital. A blog több, korábbi hasonló italát csak a természetre hagyakozva erjesztettem (probiotikum és joghurtsavó hozzáaádsa nélkül). Idén a kora nyári hideg idő alatt sehogy nem akart elindulni, pláne nem megfelelően az első ital, így külső segítséghez folyamodtam az első idei ital erjesztésénél. Azóta viszont a sorozatban, a korábbi ital tejsavbacijaival erjed minden következő.
Hozzávalók: 1 l víz (klórmentes),1 nagyobb csészényi erdei szeder, 2-4 evőkanálnyi cukor (édesítőszer nem jó), 1 csipet só, (de nem szabad sósnak érezni az italt), 1/2 citrom leve, ½ citrom karikára vágva, 1-2 probiatikum (kapszula vagy folyadékos) vagy 2-3 kanál joghurtsavó vagy pár kanállal egy előző, jól pezsgő italból. (Érdemes sorozatban készíteni, és az előző italból mindig hagyni egy keveset a következőbe) Alábbi képen szűrés előtt az ital:
Elkészítés: A hozzávalókat a citromkarikák kivételével összeturmixoljuk, és egy széles szájú üvegbe töltjük, majd hozzáadjuk a citromkarikákat is. Más fűszer is mehet, ízlés szerint. Nyakáig legyen tötve az üveg. Az üveget lezárjuk, és meleg, árnyékos helyen egy tálcára állítjuk. 20-22 fok kell legalább a megfelelő erjedéshez. 2-4 nap alatt elindul az erjedés, ezt buborékosodás és sziszegés jelzi. Egy-másfél nap múlva szűrjük le a folyadékot a gyümölcsökről, és tegyük egy kisebb palackba az italt, azt is a nyakáig töltve, majd erjesszük tovább. Ha már eléggé pezsgős, hűtsük be, és fogyasztható. A szénsavtól enyhén csípős, savanykás, legfeljebb kicsit édes, fűszeres italt kapunk. Ha édesebbre szeretnénk, több cukorral kezdjük az erjesztést, vagy édesítsük utólag. Ha egy következő italt is indítunk, már nem kell sem probiotikum, sem joghurtsavó, elegendő, ha az elkészült pezsgős italból adunk pár kanállal az újonnan indítotthoz. Abban elegendő tejsavbaktérium lesz, hogy az új italunkat megfelelő irányba terelje.
További pezsgőitalok bőven az Erdőkóstoló blogon, itt

Megjegyzések

  1. Vajon a leszűrt gyümölcsöket, főleg ha magvas, magházas, hogyan lehetne még hasznosítani? Lehet belőlük még ecet, ha elölről kezdjük és azokat a körülményeket biztosítjuk?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések