Zabkása finn módon, vadcseresznyés eperlekvárral (faeper)

Egy egykori finnországi utazáson egy vidéki kemping reggelijeként kínálták több más finomság mellett ezt a zabkásás összeállítást. Azért írom, hogy összeállítást, mert semmi bonyolult nincs benne, sőt receptnek nevezni is enyhe túlzás. De együtt mégis rendkívül finom, én azóta, sok éve készítem rendszeresen így (is) a zabkását.
Hozzávalók: zabpehely 1 kisebb csészényi (kisebb szeműt használtam), víz 3 csészényi (vagy kb. 3 szoros mennyiségű, de, hogy mennyire sűrű a zabkása az ízlés kérdése), só. Tej, amit ráömntünk tálaláskor, vadgyümölcslekvár vagy más lekvár (én fehér eper-vadcseresznye vegyes lekvárt tettem rá most.
Elkészítés: a zabpelyhet (csak) sós vízben megfűzzük, annyi sóval, ami kellemes (tej nem kell bele /legfejebb egy löttyintésnyi/ cukor semmiképp nem kell bele, mert van egy édessége alapból a zabpehelynek, de az édességet főként a lekvár adja majd), kicsit hűlni hagyjuk, majd tálkákba osztjuk, öntünk rá hideg tejet, tetejükre adagoljuk a lekvárt, majd összekeverés nélkül elfogyasztjuk.
A sós zabkása, a semleges ízű tej és az édes lekvár együtt meglepően jól eső kombináció.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések