Csalánpesztós felhőtojás pitypangos salátával

A friss tavaszi csalán apró hajtásaiból vagy az idősebb csalán legfelső, legfiatalabb pár leveléből készülhetnek csalános ételek. A csalánhajtásokat blansírozni szoktam, mert szebb lesz a színe, jobb az íze, és már nem csíp. A csalán használatának, erényeinek bemutatása itt bővebben. A csalánpesztót az itt leírt módon készítem.
Ha készen van a csalánpesztó (ami így készül), azt félretesszük, majd 5 tojás fehérjéjét és sárgáját szétválasztjuk, minden egyes sárgáját külön csészében félreteszünk. A tojásfehérjéket együtt kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverünk 3-4 evőkanyálnyi csalánpesztót. A pesztós fehérjéből sütőpapírral bélelt tepsibe öt halmot adagolunk, közepükbe kanállal pici mélyedést készítünk. Ebbe kerül majd a tojás sárgája. A habfészkeket apróra vágott, színes zöldségekkel színesíthetjük még, amit csak a tojás tetejére szórunk.Előmelegített sütőben 2-3 percig a fehérjehalmokat elősütjük, majd mindegyik közepébe behelyezzük a sárgáját és készre sütjük. Ízlés szerint lehet teljesen kemény vagy lágyabb is a sárgája. A vegyes salátához pongyola pitypang fiatal leveleiből szedünk, ha keserűbbek, hideg vízben áztatjuk őket pár órán át, majd más zöldségekkel salátát keverünk, citromos olívaolajos öntettel tálaljuk. A kép még nyáron készült, ilyenkor tavasszal más zöldségnövényekkel érdemes keverni a pitypangleveleket. Pl. friss medvehagymával, salátaboglárkával, hagymazsagú kányazsomborral, százszorszép tőrózsákkal, podagrafűvel. Alábbi képen csalánpesztó:

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések