Sóskafelfújt mezei sóskából

Szépen növögetnek ősszel is a vad sóskák. A vadon növő egyik sóskafaj a mezei sóska (Rumex acetosa). Legelőkön, réteken és a folyók menti töltésoldalalak kaszált gyepjében szedték régen sokan, ma is ilyen helyeken lehet vele találkozni. Régen a gyerekek nyersen, szomjoltóként is szívesen eszegették. Aztán a kertekbe is bekerült, és ma már több fajtáját is termesztik. Oxálsav tartalma magas, így elég savanyú, de ettől különleges is, viszont emiatt nagy mennyiségben vagy túl gyakran nem ajánlott fogyasztani.
Magas C-vitamintartalma miatt évszázadok óta ismert a mezei sóska, mint a skorbut betegség ellensége, de magas ásványi anyagtartalma miatt is ajánlott fogyasztani. A sóskákból a legismertebb hazai étel talán a sóskaszósz. Ajánlott a tejes vagy tejszínes habarás, mert a tej mérsékli a savasságot. De ezt a frissítő ízt érdemes kihasználni is. A pikáns savanyúság jól illik főként halételekhez, de finom pulykához, zsírosabb malacsülthöz is akár püréként, szószként vagy akár felfújtként melléjük adva.
Elkészítés, hozzávalók 4 sütőtálkához: Egy kisebb tál sóska (ha van, sóska és lósóska vegyesen), 10 medvehagyma-levél vagy 1 gerezd fokhagyma, 220 ml tej, 2 ek tejföl, 1 tk rizsliszt, 2 nagy tojás, só, őrölt bors, 1 szelet (25 g) vaj. A sütőtálkákat kivajazzuk. A sóskákat megtisztítjuk, a vastagabb ereket kitépjük, majd a leveleket összevágjuk. Az apróra vágott medvehagymát vagy fokhagymát kis vajon megfonnyasztjuk. Az apróra vágott sóskát, a tejet, a tejfölt, a vajat és a fűszereket, és botmixerrel, a leveleket pépesítve összekeverjük, majd a tojásokat habverővel felhabosítjuk és hozzákeverjük a sóskás keverékhez, amit ezután kivajazott sütőtálkákba adagolunk. Tepsiben, vízfürdőben addig sütjük, míg a felfújt kissé felpúposodik, és a széle kezd elválni a tálkától. Köretként tálalhatjuk.
További vadsóskások az Erdőkóstoló blogon, itt

Megjegyzések

  1. Ez teljesen új nekem, de remek ötletnek tartom. Nagyon szépek lettek. Én levest is szoktam főzni a sóskából vagy töltikét savanyítok vele. http://korsocska.blogspot.com/search?q=S%C3%B3ska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! És köszönöm a további ötleteket is! üdv. Andrea

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések