Kökényes habos pite

A savanykás, jellegzetesen fanyar kökénylekvár talán a legfinomabb egy ilyen sütihez.  A lekvár fanyarsága jól ellensúlyozza a hab édességét. Utóbbiba elég sok cukor kell, hogy megfelelő állagú legyen.


Kökénykrémes habos pite

Hozzávalók

Tészta: 100 g búzaliszt, 50 g lágy zabpehely, 40 g kakaópor, 30 g mandulapehely, 75 g cukor, 150 g vaj, 1 tojás sárgája, csipet só. 
Töltelék: 3 dl kökénylekvár, fél csomag vaníliás pudingpor, 5 dkg vaj
Hab: 4 tojás fehérje, 250 g porcukor, 50 ml víz

A tésztához a cukrot a tojás sárgájával és vajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. A  hűtőből kivett tésztát fél cm vastagon pite-formácskákba nyomkodjuk, a forma oldalát is kitöltve (az adag 5-6 db, 12 cm átmérőjű formába elég). A pitetésztákat félkészre elősütjük. 

3 dl-es, savanykás kökénylekvárt elkeverjük a fél csomag vanília pudingporral és az 5 dkg vajjal, ezzel megtöltjük a piték alját. 

A habréteghez 4 tojásfehérjét habbá verünk, majd folyamatosan tovább verve 50 ml vízzel és 250 g porcukorral felfőzött, forró cukorszirupot csorgatunk bele nagyon lassan. A habot a kökényes keverékkel töltött piték tetejére adagoljuk, rusztikusan elkenve. A habos pitéket 160 fokon addig sütjük, míg a hab teteje roppanós kemény lesz és kissé megbarnul.  


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések