Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2014. április 24., csütörtök

Gombatartósítás 5. Mezei szegfűgomba konzerv és szegfűgomba leveskonzerv készítése

Berobbant a mezei szegfűgomba, így jutott elég sok. Egyszerre nem fogy el, sajnos az a baj az erdei-mezei gombákkal, hogy vagy sok van, vagy nincs. Ha sok van, akkor érdemes konzerválni. Lehet szárítani, ez jó megoldás sok fajnál, pl. a mezei szegfűgombánál is. Lehet nyersen, félkészen vagy készételként fagyasztani, aki  különlegességre vágyik lehet kovászolni, marinálni, vagy sóban eltenni. És persze van még a gombabefőtt savanyított vagy sós lében hőkezeléssel.    


Szegfűgombából ezúttal sós lében készítettem befőttet vagyis házi konzervet. Pici sós, babérleveles lében főzés után, kifőzött üvegekbe tettem lével együtt, forrón a gombát. Kifőzött tetőkkel lezártam. Lehet száraz dunsztba vagy vizes dunsztba tenni, én visszatettem az üvegek kifőzéséhez használt forró vízbe kihűlésig a kész üvegeket. Aki még biztosabbra szeretne menni az elállás tekintetében, az kuktában készíti, nyomás alatt, vagy az első dunsztolás és kihűlés után újra hőkezeli, újra dunsztolja. A gomba a fehérjék miatt érzékeny jószág ugyanis. Kérdés, hogy mennyire legyen sós. Én annyira sózom, hogy csak hígítva használható a leve. A gomba a lével együtt vagy a léből kivéve egy zöldségekkel előfőzött levesbe tehető vagy szendvicsre, szószba is finom.

Szegfűgomba leves konzerv. Ugyanígy készült, mint fent írtam, csak apróra vágott zöldségekkel petrezselyemmel és pici fokhagymával főzve. Sózás az ehetőnél nem sokkal sósabban, de a lé kevés rajta egy leveshez, így hígítva lesz majd kellemes. A leves elkészítése a konzervből. Apróra vágott fokhagymát zsiradékon megpirítok, aki piros paprikásan szereti, a paprikát a zsiradékra tegye, hogy a paprika kiadja a színét. Majd vízzel felöntöm  és főzöm kicsit, ezután megy hozzá a szegfűgomba leves konzerv. Kellemesen sósra hígítva felforralva, lisztgaluska betéttel (1 tojás, liszt, amennyit felvesz, hogy keverhető nokedli sűrűségű legyen, pici só). Ezt időhiányos időkben használom majd egy gyors ebédhez.
 
További konzervek az Erdőkóstoló blogon:
A gombakonzerválásról másoknál:5 megjegyzés:

 1. Bárcsak hozzájutnék ennyi féle gombához.A szegfűgombát különösen szeretem, de az idén még nem láttam felénk. Csodásak ezek a befőttesüvegek:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Kati! Az a májusi pereszkés vaddisznó is gyönyörűséges volt nálad és milyen finom lehetett!

   Törlés
 2. Hogy minél többen megismerjék a gomba tartósítását, én is most olvastam róla először.

  VálaszTörlés
 3. szia
  már korábban megtaláltam a blogodat, de fb- n könnyebb követnem a cikkeidet
  de most elindítottam egy új blogot is, szintén blogspot a domain, így keveredtem megint ide
  ezért jelzem itt is, hogy nagyon szeretem, amivel foglalkozol :), nagyon jó
  ismerőseimnek is szoktam ajánlani, ha szóba kerül :)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...