Hideg, tavaszi, zöld szósz kemény tojással

A tavasz közeledtével jól jönnek a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag levélzöldségek, hajtások. Hogy ezek vitamintartalma ne sérüljön, a legjobb őket alapos mosás után nyersen fogyasztani, pl. egy ilyen zöld, majonézes-tejfölös szószban. Lassan itt az ideje. 

Tavasszal kerülhet a zöld szószba apróra vágva vagy turmixolva is  podagrafűmedvehagyma, kígyóhagyma, kereklevelű repkény  pitypanglevél, tyúkhúr, csalán, zamatos turbolyacsabaíre vérfűszázszorszép az erdőből vagy a kert gyomnövényei közül, de tehető közéjük kerti zöldfűszer vagy levélzöldség is. 
A csalánból keveset és alaposan összevágva ajánlott tenni, vagy ha többet, akkor előzetesen azt külön blansírozva érdemes inkább használni, hogy ne csípjen, és ne legyen kesernyés az íze. A kesernyés ízű fajokat, mint a pitypanglevél egyébként is kevesebbet és apróra vágva jobb használni, turmixolva az egész szószt megkeseríthetik.  


Elkészítés: Majonézt és kb. háromszoros mennyiségű tejfölt összekeverünk, sózzuk, borsozzuk, picit lehet édesíteni, és a majonéz ízétől függően akár pici savanyítás is kellhet pár csepp citrommal vagy ecettel. Ha nincs medvehagymánk, akkor kevés reszelt fokhagymát is tehetünk a szószba. Kevés reszelt citromhéj frissíti az ízeket. Majd a rendelkezésre álló levélzöldségekből minél több félét tulajdonképpen ízlés szerinti mennyiségben, akár egészen sokat apróra vágva belekeverünk a szószba. Szendvicsre téve, mártogatóként vagy főtt tojással és /vagy főtt krumplival is finom. Keserű ízű fajok nélkül turmixolni is lehet, de kissé más íze lesz.


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Imádom! Épp így készítem, ahogy írtad. Mostanság a rukkola a kedvenc (töméntelen mennyiséget fogok tavasszal ültetni, annyira szeretjük az ízét), s a kulináris örömök netovábbja, ha füstölt fürjtojás kerül bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Akkor egyetértünk, és igen lehet gazdagítani még, én is szoktam, bár füstölt fürjtojással még nem kóstoltam. Talán egyszer!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések