Hideg, tavaszi, zöld szósz kemény tojással
A tavasz közeledtével jól jönnek a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag levélzöldségek, hajtások. Hogy ezek vitamintartalma ne sérüljön, a legjobb őket alapos mosás után nyersen fogyasztani, pl. egy ilyen zöld, majonézes-tejfölös szószban. Lassan itt az ideje.
Tavasszal kerülhet a zöld szószba apróra vágva vagy turmixolva is podagrafű, medvehagyma, kígyóhagyma, kereklevelű repkény pitypanglevél, tyúkhúr, csalán, zamatos turbolya, csabaíre vérfű, százszorszép az erdőből vagy a kert gyomnövényei közül, de tehető közéjük kerti zöldfűszer vagy levélzöldség is.
A csalánból keveset és alaposan összevágva ajánlott tenni, vagy ha többet, akkor előzetesen azt külön blansírozva érdemes inkább használni, hogy ne csípjen, és ne legyen kesernyés az íze. A kesernyés ízű fajokat, mint a pitypanglevél egyébként is kevesebbet és apróra vágva jobb használni, turmixolva az egész szószt megkeseríthetik.
Elkészítés: Majonézt és kb. háromszoros mennyiségű tejfölt összekeverünk, sózzuk, borsozzuk, picit lehet édesíteni, és a majonéz ízétől függően akár pici savanyítás is kellhet pár csepp citrommal vagy ecettel. Ha nincs medvehagymánk, akkor kevés reszelt fokhagymát is tehetünk a szószba. Kevés reszelt citromhéj frissíti az ízeket. Majd a rendelkezésre álló levélzöldségekből minél több félét tulajdonképpen ízlés szerinti mennyiségben, akár egészen sokat apróra vágva belekeverünk a szószba. Szendvicsre téve, mártogatóként vagy főtt tojással és /vagy főtt krumplival is finom. Keserű ízű fajok nélkül turmixolni is lehet, de kissé más íze lesz.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Imádom! Épp így készítem, ahogy írtad. Mostanság a rukkola a kedvenc (töméntelen mennyiséget fogok tavasszal ültetni, annyira szeretjük az ízét), s a kulináris örömök netovábbja, ha füstölt fürjtojás kerül bele.
VálaszTörlésKöszönöm! Akkor egyetértünk, és igen lehet gazdagítani még, én is szoktam, bár füstölt fürjtojással még nem kóstoltam. Talán egyszer!
Törlés