Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2019. február 18., hétfő

Hideg, tavaszi, zöld szósz kemény tojással

A tavasz közeledtével jól jönnek a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag levélzöldségek, hajtások. Hogy ezek vitamintartalma ne sérüljön, a legjobb őket alapos mosás után nyersen fogyasztani, pl. egy ilyen zöld, majonézes-tejfölös szószban. Lassan itt az ideje. 

Tavasszal kerülhet a zöld szószba apróra vágva vagy turmixolva is salátaboglárka, podagrafűmedvehagyma, kígyóhagyma, kereklevelű repkény  pitypanglevél, tyúkhúr, csalán, zamatos turbolyacsabaíre vérfűszázszorszép az erdőből vagy kert gyomnövényei közül, de tehető közéjük kerti zöldfűszer vagy levélzöldség is. 
A csalánból keveset és alaposan összevágva ajánlott tenni, vagy ha többet, akkor előzetesen azt külön blansírozva érdemes inkább használni, hogy ne csípjen, és ne legyen kesernyés az íze. A kesernyés ízű fajokat, mint a pitypanglevél egyébként is kevesebbet és apróra vágva jobb használni, turmixolva az egész szószt megkeseríthetik.  


Elkészítés: Majonézt és kb. háromszoros mennyiségű tejfölt összekeverünk, sózzuk, borsozzuk, picit lehet édesíteni, és a majonéz ízétől függően akár pici savanyítás is kellhet pár csepp citrommal vagy ecettel. Ha nincs medvehagymánk, akkor kevés reszelt fokhagymát is tehetünk a szószba. Kevés reszelt citromhéj frissíti az ízeket. Majd a rendelkezésre álló levélzöldségekből minél több félét tulajdonképpen ízlés szerinti mennyiségben, akár egészen sokat apróra vágva belekeverünk a szószba. Szendvicsre téve vagy főtt tojással és /vagy főtt krumplival is finom. Keserű ízű fajok nélkül turmixolni is lehet, de kissé más íze lesz.


2 megjegyzés:

  1. Imádom! Épp így készítem, ahogy írtad. Mostanság a rukkola a kedvenc (töméntelen mennyiséget fogok tavasszal ültetni, annyira szeretjük az ízét), s a kulináris örömök netovábbja, ha füstölt fürjtojás kerül bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Akkor egyetértünk, és igen lehet gazdagítani még, én is szoktam, bár füstölt fürjtojással még nem kóstoltam. Talán egyszer!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...