Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. december 8., szombat

Citromos hecsedli, avagy csipkelekvár gyorsított eljárással

Nagyon-nagyon finom hecsedlit, vagyis csipkebogyó lekvárt sikerült összehoznom. A csipkebogyó még most is szedhető, sőt most már érettek, ezért fagyasztani sem kell, mint én tettem. 

  

Régóta gyűjtögettem a csipkét, de sokat egyszerre nem igen volt időm szedni. Az egy alkalommal szedett, kis adagokat vagy megtisztítva (két végét levágva), vagy csak megmosva fagyasztóba tettem. Nem lesz elég a családnak ennyi, az biztos, mert gyerekeim egyik kedvence ez, de az eddig összegyűltből végre megfőztem a lekvárt, kicsit gyorsítva az eljáráson, és egy egész citrom belefőzésével egy kicsit friss ízt is adva a lekvárnak.

A fagyasztóból kivéve, ha még maradt a csipkék fekete végét, ill. ha volt a kis "száracskákat", levágtam, de jobb ezt fagyasztás előtt a frissen elvégezni. Összesen kb. 2,5 kg lehetett. Majd feltettem főni, egy fél kávéskanálnyi citromsavval (vagy 1 citrom levével), annyi vízben, ami ellepte. Tettem hozzá, a jó ideje szintén a fagyasztóban gyűjtögetett alma magházakból egy jó adagot, (kb. 20 almamagház volt, amit süteménykészítés, vagy suli uzsonna csomagolás után nem dobtam ki) ez fogja segíteni a sűrűsödést, és reméltem, hogy ezért nem kell nagyon sokáig főzni. Tettem hozzá továbbá egy citromot felkarikázva és egy fél, előzetesen megfőzött birsalmát is héjastól.


Csipke, nálunk, ma, éppen behavazva
Amikor a csipke megfőtt (forrás után kb. 10 percet kevertem még, a fagyasztás miatt hamar megpuhult). Botmixerrel kicsit átdolgoztam, de nem teljesen pépesre, mert a kellemetlen termésszőröket nem akartam pépesíteni. Ezután átpasszíroztam egy paradicsompasszírozó közepes lyukú szűrőjén. Ezen még a szúrós szőrök átmentek, de a magok már nem. Újabb passzírozás következett egy kisebb lyukú szűrőkanálon át. Végül jónak ítéltem a szőrmentesítést, és visszatettem főni, közben édesítettem nyírfacukorral, de mással is lehet. Persze a nyírfacukor nem olcsó, de ugyanazzal a kilóssal már ez a harmadik lekvár amit készítek. A főzési idő pedig tényleg lerövidült. Máskor órákon át kavargattam, most egy fél óra alatt besűrűsödött, talán túlzottan is, mert beállt az üvegekben. Na nem baj, azért el fog fogyni. Finom, csak nagyon enyhén citromos ízű lett, a birsalma pedig sem az ízén, sem az állagán (kis kőmagocskák nincsnek) nem érezhető. Természetesen, ahogy szoktam, tartósító nélkül tettem el, soha nem romlik meg.


Van, aki passzírozás helyett kimagozva főzi a lekvárt.

.Aki, nem akar passzírozgatni, megveheti a piacon a csipkesűrítményt.

14 megjegyzés:

 1. De ügyes vagy:) Én tegnap kaptam ajándékba egy üveggel nagynénémtől:) Így megspóroltam a főzést:)

  VálaszTörlés
 2. Ezt a citromos variációt jövőre megpróbálom. Köszönöm az ötletet !

  VálaszTörlés
 3. A nyírfacukor figyelembe vehető a tartósság eléréséhez, vagy itt inkább a hőkezelésnek van szerepe?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hőkezelés biztos, a nyírfacukor tartósító hatásának utána kell néznem. Én teljesen natúr gyümölcspépeket is szoktam eltenni, ezeket utólag ízesítem. Tavaly kökényből, galagonyából is pl. Még most is van belőlük, semmi bajuk. De fontos a sterilizálás.

   Törlés
 4. A nagyszüleim mindig akkor szedték a hecsedlit, amikor már megcsípte a dér, azt mondták, úgy finomabb! Én is nagyon szeretem a lekvárt belőle! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát most már biztosan megcsípte, legalábbis felénk nagy hideg van.

   Törlés
 5. A csipkelekvár nagyon finom, én is főztem. Csak hát ebből nem főzünk sokat, pedig elfogyna a tízszerese is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát ezzel mi is agy vagyunk. Jöhetne bármennyi!

   Törlés
 6. Az egyik kedvencem, én is főztem, két aprócska üveggel lett belőle, ami már el is fogyott:) Nagyon tetszik ez a citromos recept, jövőre ki fogom próbálni:)További szép adventet kívánok Neked:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, remélem ízlik majd a citromos hecsedli, ha elkészíted. Neked és Mindenkinek szép Karácsonyvárást! Már nem kell sokat aludni!

   Törlés
 7. Nagyon jól lehet magozni a villany húsdarálóval, egy magozó adaptert kell hozzá venni.
  A fagyasztásos utáni főzési ötletet köszônöm. Biztosan lerövidíti a főzési időt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm az ötletet, sajnos villany húsdarálom még nincs, de ha lesz adaptert is beszerzek hozzá.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...