A hazai erdei szedrek, a hamvas szeder és a földi szeder

 Két szederfajunk él vadon, az egyik a hamvas szeder (Rubus caesius), a másik a földi szeder (Rubus fruticosus).  A hamvas szeder az ártéri erdők jellemző szederfaja, a földi szeder a hegy- és dombvidéki erdőkben szeret jobban. Legjellemzőbb különbség a terméseik között látható.     

hamvas szeder

A hamvas szeder termése puha, hamvas, kékes színű, nem túl állékony, a terméshéj vékony. Nem biztos, hogy épségben hazaér, érdemes dobozokba szedni,  mert hazáig biztosan levet enged. A földi szeder termése éretten fényes sötétlila, keményebb, vastagabb terméshéjjal. Haza lehet vinni leszedve is, kevéssé esik szét, kevéssé engedi a levet. Persze, ha sokat szedünk egymásra, akkor erre sincs garancia. 

földi szeder
 
Mindkét fajból ugyanaz készíthető, bár én elsősorban a földi szedret használom, az él a közelemben. Szedres receptek bejegyzések ITT találhatók. Finomak süteménybe, lekvárnak, italoknak, a levelükből pedig többféle tea is készíthető. Simán megszárítva kellemes a teájuk, ez a szárított szederlevél adja a legtöbb gyümölcstea-keverék alapját. Szederlevélből készítették viszont a Planta vagy Plantaroma teát is, amit sokan nagyon kedveltek. Ma már nem gyártják, de elkészíthető házilag. ITT az is megtalálható.

földi szeder

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések