Vadak a kamrában

Bár télen is kínálja magát néhány ehető vadzöldség, gomba és gyümölcs is a természetben, ilyenkor azért elsősorban a nyáron befőzött, eltárolt kincsekre támaszkodva készíthetjük ételeinket akár erdei-mezei alapanyagokkal is, hiszen, természetesen a vadon termőket is lehet befőttnek, savanyúságnak, lekvárnak tartósítani. A természet javai a kamrában régen (és talán ma is) inkább egyfajta ínyencségnek számítottak, sok nem volt belőlük sohasem. Ám ott, ahol többet adott az erdő, nem hagyták veszni a gombát, a vadgyümölcsöt sem, így megőriztek belőlük valamennyit tartósítva télire is.
Január végén, februárban már alig várjuk a tavaszi a friss zöldeket az egyre fogyó készletek mellett. Az új, friss reményében viszont nem kell már annyira szűkmarkúan bánni a tartalékokkal sem, bátrabban főzhetünk belőlük. A mai korban persze már nem akkora gond, ha üres a kamra, ám a régi önellátó világban úgy tartották, „üres kamrának bolond a gazdasszonya”, és nem véletlenül volt a kamrakulcs őrzője, általában a gazdasszony a valódi úr a házban.
Vajon mi lehet egy mai háziasszony kamrájában, ha az erdő ehető javaiból néhány érdekesség is gazdagítja a polcokat? Bizonyára van sokféle vadgyümölcsből lekvár, pl. szederből, somból, kökényből, vadcseresznyéből és persze a csipkelekvár, a hecsedli sem hiányozhat. Néhány gyümölcsből befőtt is készülhet, vagy mézbe téve egészséges csemegeként sorakozik pár üvegnyi belőlük. Bármilyen furcsa, savanyúságnak is finom jó pár vadgyümölcs. Az ecetes som talán a legismertebb, és nagyon jól használható salátákban vagy éppen a hagyományos, csángó somos fuszulykalevesbe is tehető.
Sokan készítenek különleges eceteket vadgyümölcsökből is. Akár vadkörte-, kökény-, csipke-, és málnaecet is színesítheti a palettát. Ezeket az enyhe eceteket házi erjesztéssel egyáltalán nem bonyolult megalkotni és különlegessé varázsolhatják a salátákat, de jók üdítő italokhoz is. Savanyúság készülhet tejsavas erjesztéssel is. Házi léptékben, nagyobb befőttes üvegben savanyodhat káposzta akár erdei fűszerekkel vagy vadgyümölcsökkel gazdagítva, pl. medvehagymásan, de csipkebogyóval vagy vadalmával együtt érlelve is. Sokan kedvelik az ecetes, fűszeres lében, hagymával eltett erdei gombákat is. Több gombafaj is alkalmas ilyen gombasalátának. Gombát szárítva, esetleg sós-fűszeres zsírban vagy olajban lesütve is tartósíthatunk egy kisebb befőttes üvegben. Utóbbinál fontos a megfelelő, hosszabb vagy többszöri hőkezelés, hogy a házi készítményünkben a botulizmust okozó, bár ritka, de veszélyes baktériumok biztosan elpusztuljanak. Hasonlóképp, figyelve a megfelelő sterilizálásra, tehetünk el gombákkal lecsót vagy akár zakuszkát is. A levélzöldségek közül sokan tartósítanak sokféle módon medvehagymát. Pesztóként, olajban, zsírban, sós lében, szárítva vagy fagyasztva is kedvelt a népszerű levélzöldség a rajongók körében. Hasonlóképp bármelyik más levélzöldség is eltehető hosszabb-rövidebb időre, későbbi felhasználásra. IDE kattintva az Erdőkóstoló blog összes "kamra" címkéjű bejegyzése - ezidáig 71 - böngészhető.  
Ez a bejegyzés egy részlete a Turista Magazin 2021. februári szám gasztrorovatában megjelent saját írásomnak.


Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések