Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2021. június 7., hétfő

Podagrafüves, kendermagos szendvicskrém

A podagrafű levelei virágai és termései egyaránt aromás ízűek és illatúak, használható zöldfűszerként és szárítva is, de, ami igazán finom, és érdemes megkóstolni, az a folyamatosan kibújó, zsenge, még világoszöld színű, teljesen ki sem terült, legfiatalabb tőlevelei. Ezek kissé csirkelábra hajaznak, enyhén aromás ízűek, nyersen is finomak. A kicsit idősebb és erősebb ízű, keményebb levelek főzve készíthetők el. Nyersen salátákban, pesztókban, fűszervajban, turmixokban, hidegen kevert szendvicskrémekben, zöldfűszeres túrókrémben, majonézes szószban finom a podagrafű. Száríthatjuk fűszernek, teának és készthetünk vele fűszersót is. Főzve levesekben, szószokban, főzelékekben lehet értékes, ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkedő alapanyag, de erősebb íze miatt keverjük más zöldségekkel. Fogyasztásában ellenjavallatként csak az egyéni érzékenység merül fel. Persze fontos biztosan felismerni a fajt, hiszen családjában mérgező rokonok is előfordulnak.
10 evőkanálnyi hántolt kendermagot, 2 evőkanálnyi tökmagot és 2 evőkanálnyi napraforgómagot szárazon átpirítunk. Mikor kihűlt, 10 dkg vajjal (fele részben lehet mangalica zsír), 15 dkg trappista sajttal, gerezd fokhagymával botmixer segítségével durván összekeverjük, nem baj, ha maradnak benne nagyob tökmag vagy szotyidarabok. Sóval, borssal, ízlés szerint akár mással is fűszerezzük és bőven keverünk bele zsenge apróra vágott friss podagrafüvet, esetleg más zöldfűszereket. ha van, kevés medvehagyma is finom benne. Más magokat is tehetünk bele keveset, vegyesen: diót, szezámmagot (pirítva) chiamagot, lenmagot pirítás nélkül. Nagyon finom és egészséges. Hűtőben 1 hétig biztosan eláll, tovább nem volt ideje még bizonytani, mert nálunk nagyon gyorsan elfogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...