A kislevelű hárs (Tilia cordata) felismerése

A kislevelű hárs az egyik gyűjthető virágú hársfaj. Virágai nem csak gyógyhatásúak, de fűszereznek is. Legfontosabb faji bélyege, amiről jól fel lehet ismerni, hogy levélfonákain vörös (vagy kezdetben fehér színű) szőrözöttség látható, de csak az érzugokban és különösen ott, ahol a levélnyél kapcsolódik. A virágot a murvalevelekkel együtt gyűjtjük teának. A fákról kíméletesen, az ágak letörése, levágása nélkül gyűjtsünk! Fontos felismerni a hársakat, mert nem minden hársfaj virága használható gyógy- vagy fűszernövényként! Néhány kép a faj bemutatásaként alább.

A hársak közül a kislevelű hárs és a nagylevelű hárs levelei vadzöldségként is ismertek. Nyersen salátaként csak akkor ehetők a levelek, amikor éppen kihajtottak és nagyon zsenge, még puha a állapotúak. A későbbi idősebb levél már csak főzve ehető. A nagylevelű hárs levelébe akár még tölteléket is lehet csomagolni, óriásra  is tud nőni. A hárslevél salátáról  ITT   még több. 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések