Diós habszelet kávékrémmel

Ez a darabos dióval készült sütemény isteni finom. A tortalapok tojásfehérje habból sülnek. A habhoz, hogy roppanós keménnyé süljön majd, elég sok cukor kell. Az édességet nekem elég jól enyhíti a sok diódarab a habban (nem darált dió!), és jól ellensúlyozza még, ha a kávékrémet nem édesítjük túl. Én alig szoktam édesíteni. A krémben elég sok vaj van, kell is bele, hogy a főtt krém ne áztassa el a hablapot, de tulajdonképpen ezen valamennyit lehet ízlés szerint módosítani is. Sem a hablapban, sem a krémben nincs liszt. A kép ellenére füge sincs a sütiben, az csak színben jól illett hozzá, ezért került oda. Igazából elkészíteni sem bonyolult, és elég gyorsan megy, sajnos elég gyorsan el is fogy. 

Ezt a sütemény pontosan 18 éves koromben kóstoltam meg, ám mivel a családban senki nem ismerte, nem volt recept, soha nem is sütöttem, de a pirult roppanós diók, az édes hab és a kávékrém együtt meghatározó harmónia volt, ezért megjegyeztem örökre. Most keresgéltem utána, de nem találtam receptet, viszont elég határozott elemei vannak, amiből meg lehetett alkotni. A kávékrémbe tettem még darált babkávét, ez az eredetiben nem volt, de szerintem jó hatása van a kis kesernyés szemcséknek.   

Hozzávalók a hablaphoz: 4 tojásfehérje, 20 dkg finom kristálycukor, 10 dkg dió, pár csepp citromlé, csipet só. 

Hozzávalók a krémhez4 tojás sárgája, 20 dkg vaj 1,5 dl tejszín, 1 ek instant kávé, 2 ek kakaópor, 2 ek darált kávé, csipet só, 1-2 ek cukor, ízlés szerint.

Elkészítés: 

A hablaphoz a diót késsel apróra vágjuk, a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével, csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a diót. A diós habot sütőpapírral bélelt tepsiben 5-6 mm vastag rétegben szétterítjük  téglalap alakban, és kis hőmérsékleten hogy ne égjen meg (100-130 fok), a sütőajtót résnyire kitámasztva, vagy néha a gőzt kiengedve) szárítva megsütjük. Akkor jó, ha roppanós kívül, és már nem ragad belül. Ha belül nem szárad meg, akkor átnedvesíti a külsö kemény réteget is. Ha a hablap kihűlt, óvatosan három vagy négy egyenlő darabra vágjuk, ezek lesznek a tortalapok. 

A krémhez az instant kávét elkeverjük a tejszínnel, kakaóporral, cukorral, sóval. Kis lángon, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, miközben a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk. Ha a krém kihűlt, hozzákeverjük a (puha) vajat és a darált babkávét. A habból készült tortalapok közét megtöltjük a krémmel, a torta tetejére is krém kerül, majd fél diókkal díszítjük. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk. Nem könnyű vágni, törhet, de ez nem ront az élményen, ha esszük.

További diósok sós és édes is a blogon itt.

Diósok még az Erdőkóstoló blogon: 

Dió-szendvicskrém (sós)

Diós, szőlős hajdinasaláta

Kökényes, birses, diós pite

Diós körteleves


Megjegyzések

  1. A darált babkávé az a szemes feketekávé amiből a kávét főzzük????

    VálaszTörlés
  2. Fenti hablaphoz megadott anyagmennyiségből nem jön ki 3 pláné 4 lap.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a mennyiség egy nagy gáztepsiben szétterítve sül, majdnem az egész tepsibe elég, utána általában 3 egyforma szeletre vágom keresztben. Ebből -mivel elég édes sütemény - bőven elég ennyi egy családnak. Egy hosszúkás torta lesz, ami legalább 10 akkora szeletre vágható, mint a képen. Esetleg 6 tojásra átszámolható még, de dupla adag (8 tojással) már kétszeres sütést igényelne és a második adag hab ez első sütése ideje alatt tönkre menne.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések