Gombasavanyúság lila pereszkéből és szürke tölcsérgombából
A gombatartósítás módjai közül a savanyítás a páclében tartósítás talán a legismertebb és leggyakoribb módszer. Én ezúttal egy erősebben savanyú, fűszeres levet készítettem, majd a megfőtt őszi pereszkéket ezekbe tettem még forrón és forró lével leöntve, majd az üvegeket forró vízbe állítva kuktában újraforraltam.
Az őszi pereszkefélék között több erősen aromás, mint pl. lila pereszke, lilatönkű pereszke vagy hasonlóképp a szürke tölcsérgomba is, ezért ezeket előfőzés és a főzőlé elöntése után használom, hogy a család minden tagja biztonságosan fogyaszthassa. Persze, akinek nem árt meg, élvezheti az erősebb aromákat is. Savanyításnál persze fontos az előfőzés.
Elkészítés: a gombákat (lila pereszke és szürke tölcsérgomba*) megmostam, a nagyobbakat daraboltam, majd enyhén sós lében 20 percig főztem. Levüket elöntve leszűrtem őket. Főzés közben vizet forraltam és előkészítettem a savanyító lé hozzávalóit.
A savanyú páclé hozzávalói: egy 7 dl-es üveghez kb. 2 fokhagyma gerezd, 1 mokkáskanál mustármag, 1 mk. koriandermag, pár szem szegfűbors, 1 mk. egész fekete bors, 1 nagy babérlevél, sózás kóstolva, (aki igényli, édesítés ízlés szerint); A megfőtt gombát üvegbe teszem, felöntöm forró vízzel, majd lemérem a gombát a vízzel. Ajánlott savasság: legalább 4,6 pH , így 1 kg teljes töltőtömeghez legalább 42 g 20%-os ecet kell ennek megfelelően kell kiszámolni a konzervhez szükséges ecet mennyiségét. Ezután a páclevet a fűszerekkel felforralom és forrón ráöntöm az üvegbe töltött gombára, lezárom. Lehet hőkezelni is, én kevés vízben kuktába állítom az üvegeket, és újraforralom 10-15 percig, majd a lezárt kuktában hagyom kihűlni.
* a szürke tölcsérgomba feltételesen ehető faj előzetes forrázást és alapos főzést ajánlanak fogyasztásához
Így is nagyon finom, egyelőre még csak rövidebb idejű eltartással próbáltam a tejsavas fermentálással savanyított gomba gombasalátának. Katt ide a receptért!
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése