Vegyes vadzöldségleves joghurtosan, savanyú vagy kovászos uborkával

Ezt a levest az év szinte minden szakában készítem, mert erdei levélzöldségek vagy kerti gyomzöldségek szinte egész évben gyűjthetők. A leves készítése pedig gyors, egyszerű.


A fenti képen a levesbe tavaszi zöld levelek kerültek (csalán, podagrafű, komlóhajtás, vadsnidling, kevés pitypanglevél, zöldhagyma levele) de más fajokkal is készíthető, nyáron pl. kövér porcsin, fehér libatop, disznóparéj és kaszálás után újra hajtó csalán, podagrafű gyűjthető hozzá). Az alábbi képen pedig egy fehér libatopos, kövér porcsinos, csalános változat.


Elkészítés:

A levélzöldségeket összevágom, kis olajon illatosra pirított, egy-két gerezd fokhagymára dobom őket, majd vízzel felöntve sózva, borsozva készre főzöm. Joghurttal habarom (lehet keményítővel liszttel is dúsítani, de anélkül is finom). Végül savanyú uborka (nyáron kovászos uborka) karikákat teszek bele. Hidegen is fogyasztható, a melegben üdítő savanykás leves. Egy mezei sóskás, kovászos uborkalével készült, krémes változat itt, a blogon.

A vadnövénygyűjtés etikája, törvényei, szabályai: itt

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések