Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2016. június 24., péntek

Csalános karfiol tükörtojással, medvehagyma zöld terméssel

"Gyorsételként" készült ez az étel. Sokat gyűjtöm a csalánt. A fiatal hajtáscsúcsok gyűjtendők virágzás előtt. Felhasználás előtt pár percre forró vízbe dobom a hajtásokat, majd hideg vízbe teszem, ettől a csalán gyönyörű szép, világosabb zöld lesz, és az íze is jobb. A keserű és rosszabb íz a forrázástól eltűnik, igazán finom lesz. Ezután vágom apró darabokra. A forrázástól eléggé összeesik így elég sok csalán kell egy-egy ételbe. De nem bánjuk, mert tényleg nagyon egészséges. Gyógyító levélzöldségnek tekinthetjük.


Ebben az ételben fokhagymás / medvehagymás zsiradékon (esetleg kolozsvári szalonna kocka is mehet bele) indítva megpároltam a csalánt, amikor már puha, jól rágható volt, hozzáadtam a karfiolrózsákat, ráütöttem a tojást és lefedve, kis lángon, a tükörtojás elkészültéig pároltam. A végén megszórtam  friss medvehagyma terméssel. Ha az nincs, akkor medvehagyma kapri is jó rá, vagy anélkül is tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...