Erdei gombás házi lecsókonzerv, sötét érdes tinóruval - és gyors gombás lecsó bulgurral

Vannak kevésbé kedvelt erdei gombák, no nem az ízük miatt, hanem mert főzés közben befeketednek. Egy fekete gombpörkölt persze tényleg nem éppen ínycsiklandozó. De ha a feketét összehozzuk más színekkel, akkor már bizony nagyon is jól nézhet ki. Jól mutat pl. piros-feketén paradicsomos gombás szendvicsen vagy pl. paradicsomos lecsóban.

Így késztettem is gombás lecsót pár hete, amikor sok gomba volt. A konzerválás jól sikerült, finom gombás lecsót bontottam fel. Jól is jött egy gombában szegény időszakban, és jól is jött egy időhiányos napon, egy nagyon gyors ebédhez, bulgurral. 
Mind a lecsó, mind a végkifejlet nem egy nagy dolog főzésileg, de nagyon finom. 

Sötét érdestinórus lecsó bulgurral
Jól mutat a fekete gomba a piros paradicsommal és a
zöld petrezselyemmel

A gombás lecsó készítése:
  1. A sötét érdestinórunak csak a kalapjai ehetők, a tönköket kidobtam.
  2. Kifőztem az üvegeket és a fémtetőket. 
  3. Vöröshagymát, paradicsomot, húsos paprikákat és a megtisztított gombakalapokat (ízlés szerinti méretre) összedaraboltam (én a közepes méretű darabokat kedvelem).
  4. Zsiradékon elkezdtem pirítani a hagymát - szeretem ha kicsit lesül.
  5. Majd hozzátettem a gombát, azzal is pirítottam, végül a paprikát és a paradicsomot is. Ezekkel is összeforraltam, de nem kell sokáig főzni. 
  6. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam fém tetőkkel, majd kuktába teszem kis vízben a lezárt üvegeket /4 üveg fér bele/, és újra forralom, majd a kuktában hagyom kihűlni. A gombás konzerveket kihűlés után, biztos, ami biztos, másnap újra hőkezelem kuktában 10 perc forralással.
(kiegészítés: egy 2019-es rendeletben az érdestinórunak alaposabb, 20 perces hőkezelést írnak elő, itt ez a hőkezelések során biztosan megvan) 

Bulguros gombás lecsó a lecsó konzervből:
  1. A szükséges mennyiségű bulgurt megmostam, leforráztam (ha bulgur elkészítési javaslatán főzés van, akkor főzni kell), sóztam 15 perccel a felhasználás előtt. 
  2. A gombás lecsót felmelegítettem, és hozzáadtam a közben megdagadt bulgurt.
  3. Összefőztem és kész.    
Fontos: Házi konzerválásnál mindig nagyon figyelek az üvegek tisztaságára. Előzetesen kifőzöm őket, de lehet mikrozni, vagy sütőben hőkezelni. A csavaros kupakokat is kifőzöm, azokat csak így lehet csírátlanítani. A gombakonzerveket a biztonság kedvérét lehet kétszer is hőkezelni, vagyis kihűlés után üvegestől újra forralni, majd újra dunsztba tenni.   
 
A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!


Sötét érdestinóru

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések