Vadkörtés, erdei szedres pite

Érik a szeder az erdőkben, és hamarosan itt van az őszi vadgyümölcsök ideje is, a vadkörte (Pyrus pyraster) is hamarosan érik, vagy van, ahol már lehet is gyűjteni.  
Ez a süteményt sokféle gyümölccsel, krémesebb, lágyabb töltelékkel vagy keményebb szinte "gyümölcstésztával" is el lehet készíteni. Alapja lehet omlós tészta vagy akár keksztészta (darált keksz-vaj) alap is. Tölthetjük nyers vagy vajon párolt gyümölccsel, amit zabpehellyel, kukoricadarával, vagy akár darált magokkal keverve, tartósabb állagúvá teszünk, és ami felszívja a gyümölcs feles nedveit is. A vajon párolástól kap egy kellemes ízt is a gyümölcs.  Alábbi omlós tésztával és vadkörte- alma-erdei szeder-kukoricadara kombinációval készült. Nehéz eltalálni, hogy pont jó legyen a töltelék, ez az arány alább nekem egy lágy krémes tölteléket eredményezett.   




Hozzávalók és elkészítés:

Tészta: (25 cm átmérőjű, kör alakú kapcsos torta formába)
20 dkg liszt (lehet fele részben teljes kiőrlésű vagy zabpehelyliszt), 
1 hideg vaj (10 dkg-os), csipet só, 1 vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 1 ek. cukor vagy más édesítés, 1 tojás sárgája, 1 ek. tejföl.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a tejfölt a legvégén tegyük bele, csak annyit, hogy jól összeálló, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Fél óra hűtőben pihentetés után, sütőpapírral bélelt vagy jól kivajazott tortaformába nyújtjuk, ill. belenyomkodjuk, úgy, hogy kis pereme is legyen körben. Nem baj, ha nem magas a perem, nem fog szétesni a töltelék sem.

Kell még: 10 dkg szeder, megmossuk lecsepegtetjük, körben kirakjuk vele a tésztát a peremnél, itt-ott szórunk is bele, és hagyjunk a tetejére is.

Vadkörtés töltelék: 80 dkg  gyümölcs, fele vadkörte, fele alma (vagy lehet teljesen alma vagy körte is),  2 ek. kukoricadara, 1 csapott ek. vanília pudingpor vagy kukorica keményítő, 1-2 ek. cukor vagy ennek megfelelő édesítés mással, fél (50 g) vaj, fél citrom leve és reszelt héja, csepp vanília aroma vagy a vaníliás cukor. 


A vadkörték szárát és virágmaradványokat levágva, félbe, negyedbe vágva kis citromos vízben puhára pároljuk, majd átpasszírozzuk (csak azért így, mert olyan apró, hogy sok idő lenne hámozni, magozni). Az almát meghámozva, magház nélkül daraboljuk, közben a vajat felmelegítjük a cukorral és azon megpároljuk a darabolt almát. Ha kész, hozzákeverjük az átpasszírozott vadkörtét, fűszereket, botmixerrel összedolgozzuk, összemelegítjük. Még forrón hozzáadjuk a kukoricadarát (helyettesíthető lágy zabpehellyel is). Az így elkészült "krémet" beletöltjük a tésztával már kibélelt, szederrel kirakott tortaformába, majd a tetejét is megszórjuk erdei szederrel, díszítjük vadkörtével. Végül az egész tetejét megszórjuk 1-1 kanál kukoricadarával kevert kristálycukorral, ami karamelles, ropogósra sül majd. Mehet az előmelegített sütőbe. A töltelék krémben tojás nincs, így akkor sült meg, amikor a tészta illata már érezhető, kb. 30 perc. Frissen még elég lágy, én a sütőben hagyom kihűlni. Másnapra a töltelék kicsit jobban összeáll, de szerintem frissen, éppen kihűlve, még lágyan a legfinomabb.  





Megjegyzések

  1. En is szedtem vadkortet a hetvegen, de megettuk:) Isteni ez a suti:)Bocsi az ekezethianyert:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kati, frissen sem rossz, de sokszor kicsit fanyar, kemény, vagy éppen túlérett. De ezek szerint van felétek!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések