Céklás vöröslencsefasírt, laskagombás, pitypangos köles, almás, citromos céklasaláta

Fözzünk abból, ami otthon van alapon készült ez az összeállítás. Persze máskor is így van, miből másból, de most előzetes készülés, bevásárlás nélkül, spontán. Pitypang az udvarból; laskagomba saját, zsírban eltett laska konzervből; cékla pár napja már megfőzve a hűtőben; alma, köles, vöröslencse alap alapanyag azért, de egyébként a piacról.     


Elkészítés: 

    Laskás, pitypangos köles: Többszöri forró vízben átöblítés után két és félszeres sós vízben főztem a kölest, vaslábasban, lefedve szoktam. A laskagomba konzervet (ÍGY készült) üvegestől meleg vízbe állítva felmelegítettem, majd a szinte már megfőtt kölesbe tettem belőle. A kis zsír, ami ment a gombával együtt, az kellett a kölesre is. Aki friss gombából készíti, annak előzetesen cikkekre tépkedve, kis zsiradékon lesütve/párolva  kell a köleshez adnia a gombát, mert a kölessel együtt nem fő meg. A pongyola pitypang (bemutatása ITT) leveleit szokás szerint blansíroztam, sőt kicsit még főztem is a forró vízben, majd hideg vízbe áttéve, víztől kicsivarva, apróra vágtam és hozzákevertem a laskás köleshez, végül az egészet kissé megborsoztam. 

    Céklás vöröslencsefasírt: A vörös lencsét fél nagyobb kávéscsészével pár órával előbb beáztattam, szépen felszívta a vizet, kb. kétszeresére nőtt. Ezt a lencsét térfogatra ugyanannyi vízzel, botmixerrel pépesre daráltam (erős motorú botmixer, ami megteszi ezt, ha nincs ilyen, akkor késes turmix vagy késes daráló) hozzáadtam két normál méretű tojást és egy kisebb méretű főtt céklát, 5-6 dkg-nyi félkemény sajtot. Ezeket botmixerrel szintén hozzádolgoztam a lencséhez. Végül annyi apró zabpelyhet kevertem bele, amivel már egy sűrűbb, kanállal adagolható mix lett, de kézzel nem lehetett azért fasírttá formázni. Még egy evőkanálnyi lenmagpehely is ment bele. Fűzsreztem őrölt köménnyel, és majoránnával, sóztam. Kicsit hagytam állni, majd forró, kiolajazott serpenyőbe egy-egy evőkanállal "cseppentve" egy fasrítadagot, majd kanállal kissé lapítva, formázva, mindkét oldalát megsütöttem a faísrtoknak. Ezúttal azért nem kell keményebb fasírtalapot készíteni, mert a vöröslencsét előzetesen nem főztem meg, így még keményedni, sűrűsödni fog attól is a fasírtunk.

    Almás céklasláta: A főtt céklát is és az almát is durvára reszeltem, összekevertem őket, pici citromlével és reszelt citromhéjjal  fűszereztem. Esetleg pici olívaolaj is mehet rá, de anélkül is finom. 

További laskás receptek ITT, további pitypangos receptek pedig ITT találhatók.    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések