Rántott vargánya és a panírozott vargánya fagyasztása, felhasználása

Ha szép vargányákat ad az erdő, a legszebbeket frissen, panírozva, kirántva kedveljük leginkább, sokan mások is szeretik így. A friss felhasználás mellett panírozva fagyasztóba is el lehet tenni. Felhasználáskor csak  ki kell venni a fagyasztóból és azonnal lehet a forró zsiradékba tenni és megsütni. Részletesebben a kép alatt. További sokféle gombatartósítás ITT, sokféle vargányás recept pedig ITT olvasható, kereshető. 

Elkészítés: A vargányákat megtisztítom, ha kell, a kalapokat és a tönköt is lekapargatom a szennyeződésektől, de már jobb az erdőből teljesen tisztán elhozni. Mosni nem mosom meg. Ha mosni kell, mert sáros vagy homkos, akkor azt a vargányát másra ajámlott inkább használni, nem jó már vizesen így tartósítani. Frissen még ki lehet rántani mosás utá is, de fagyasztani inkább talán nem az igazi. A megtisztított vargányákat 2-3 mm-es vastagságúra szeletelem tetszés szerinti alakban. Majd kicsit sózom és lisztbe, felvert tojásba, majd panírmorzsába forgatom. A bepanírozott szeleteket frissentartó fóliával bélelt, nagyobb alapterületű dobozokba szoktam rakni, és minden vargányeréteget elválasztok egymástól frissentartó fóliával. Másik megodás, hogy tálcára teszem a panrozott szeleteket, és tálcástól megy fagysztóba, majd ha már megfagyott, akkor mehetnek a szeletek a dobozba. Utóbbi  esetben nem kell a rétegek közé már fólia, nem fog összefagyni. Nyersen más módon nem ajánlott lefagyasztani a gombát, valahogy elő kell készíteni, előfőzni, lesütni, hagymás zsíron dinsztelni vagy készre főzni, stb. és ezután fagyasztani.         

Mosni vagy nem mosi a gombát kérdésében ITT írtam. Fontos tudnivalókat vadnövények és erdei gombák fogyasztásához IDE kattintva lehet olvasni. gombatartósítás módjai összefoglalva ITT olvashatók.

**********************************

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések